Ексклюзиви
понеділок, 04 квітня 2022 07:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Дві країни ЄС готові платити за російський газ у рублях

Дві країни ЄС готові платити за російський газ у рублях
Газова компанія Латвії Latvijas Gāze заявила, що розрахунок із Газпромом у рублях "формально не порушує санкційного режиму". Фото: eastnews.ua

Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулик допустив можливість розрахунку за російський газ у рублях, якщо "не вдасться домовитися інакше".

Водночас газова компанія Латвії Latvijas Gāze заявила, що оплата в рублях не порушує запроваджених санкцій проти РФ, повідомляє Аktuality.

"Наразі Словаччина закуповує близько 85% газу в Росії. Відомство працює над диверсифікацією постачання сировини, але на це може піти декілька років. Можливо нам доведеться виконати вимоги РФ, щоб не зупиняти постачання газу. Попри те, що зимовий опалювальний сезон у Словаччині добігає кінця, промисловість країни потребує газу у великих масштабах", - сказав Сулик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Балтії відмовилися від російського газу

Наразі Словацька газова промисловість розраховується за товар у євро. Рахунок-фактура за березень був ще у європейській валюті. Що буде з наступною партією, міністр економіки не відповів. У Словаччини є шість тижнів на те, щоб розв'язати цю проблему.

Водночас газова компанія Латвії Latvijas Gāze заявила, що розрахунок із Газпромом у рублях "формально не порушує санкційного режиму".

"Наразі компанія поглиблено аналізує зміну запропонованого методу розрахунків як із юридичної точки зору, так і з точки зору бізнес-інтересів", - ідеться у повідомленні Latvijas Gāze.

У Кремлі пригрозили Європі перекрити газ, якщо Захід не платитиме за російське постачання в рублях.

Напередодні країни "Великої сімки" офіційно заявили, що відмовляються платити за постачання російського газу в рублях, оскільки таке одностороннє рішення Кремля є очевидним порушенням укладених договорів.

Німеччина готується до ймовірного блокування Кремлем постачання природного газу з Росії. Фізичні потоки газу трубопроводом Ямал-Європа на компресорній станції Мальнов у Німеччині вдень 29 березня впали до нуля.

31 березня президент Росії Володимир Путін заявив, що підписав указ про новий порядок розрахунків за російський газ з "недружніми країнами" виключно в рублях.

Зараз ви читаєте новину «Дві країни ЄС готові платити за російський газ у рублях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути