Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2021 16:14

Два прем'єр-міністри й нелегітимний президент – що буде з Гаїті після вбивства лідера

Два прем'єр-міністри й нелегітимний президент – що буде з Гаїті після вбивства лідера
53-річного Жовенеля Моїза розстріляли у власній резиденції ФОТО: Getty Images

У столиці Гаїті Порт-о-Пренсі у перестрілці з поліцією загинули четверо підозрюваних у вбивстві президента. Двох чоловіків вдалося арештувати. 53-річного Жовенеля Моїза вбили у середу 7 липня вранці у власній резиденції. Його дружину поранили. Вона в критичному стані в лікарні у Флориді. Троє їхніх дітей у безпеці.

Поліцейські кажуть, що нападники були добре озброєні. Невідомо, як вони потрапили всередину. Президента розстріляли. На його тілі 12 вхідних ран. Одразу після нападу взяли в заручники трьох офіцерів, але пізніше відпустили їх.

Вважають, що напад вчинили найманці. Розмовляли англійської й іспанською. Офіційні мови Гаїті – креольська та французька. Пізніше додали, що серед підозрюваних є й гаїтянці.

У країні на два тижні запровадили надзвичайний стан. Заборонили масові зібрання. Військові патрулюватимуть вулиці.

Чому в країні були невдоволені президентом?

До вбивства Моїза з лютого тривали протести з вимогою його відставки. Два роки тому мали пройти парламентські вибори, але їх не провели. Моїз залишався при владі без парламенту. Люди вважали його правління нелегітимним. Мав піти з поста в лютому, коли закінчувався його п'ятирічний термін. Моїз заявляв, що правитиме до 2022-го, бо тоді офіційно став президентом. Затримка відбувалася через фальсифікацію виборів. Моїза підтримали США й ООН. Вважали, що це найбезпечніший спосіб передати владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 країн, де найбільше страждають від голоду

У лютому арештували 23 людей, які готували переворот і замах на Моїза. Серед них – лідера опозиції, суддю Івікеля Дебресіла. Опозиція обрала собі нового – ще одного суддю. Його разом з прибічниками відправили у відставку, а в столицю стягнули поліцейських.

Моїз збирався організувати референдум для зміни Конституції. Опозиція боялася, що хотів викинути статтю про заборону обіймати президентський пост два терміни поспіль.

Хто стане лідером?

Моїза і його уряд звинувачували в корупції. За чотири роки його правління змінилися шість прем'єр-міністрів. У понеділок оголосив про призначення сьомого – нейрохірурга Аріеля Генрі. Але він не встиг прийняти присягу, тому на посту досі залишається Клод Жозеф. Жозеф очолював уряд тимчасово з квітня, коли у відставку пішов його попередник. Генрі ж вважає себе прем'єром.

За Конституцією країни, президентські обов'язки має виконувати голова Верховного суду. Але Рене Сильвестр помер від коронавірусу кілька тижнів тому.

Гаїті – найбідніша країна в регіоні

Гаїті стала першою республікою у світі, очоленою чорношкірим, і першою державою в Карибському морі. До ХІХ ст. були французькою колонією. Франція вимагала компенсацію за збитки, яких зазнали її рабовласники.

29 років з 1957-го країною правили диктатори батько і син Дювальє. Після їхнього правління відбулися кілька переворотів. 1990 року вибори виграв священник Жан-Бертран Аристид. За рік його скинула військова хунта. 1994 року в країні розмістили американські війська. Аристид повернувся до влади. 2004-го він утік з країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус забрав життя понад 220 тис. людей

Населення Гаїті – майже 11 млн людей. 60% з них живуть за межею бідності. Середня тривалість життя чоловіків – 61 рік. Жінки живуть на три роки довше. З 2004 року до 2017-го в країні розміщувалися миротворці ООН. Досі країна не може впоратися з бандами та викраденнями людей.

2010 року через землетрус загинули понад 200 тис. людей. Інфраструктура була зруйнована. Основним ЗМІ є радіо. До інтернету мають доступ менш як 20% людей.

Гаїті - найбідніша країна Західної півкулі. Руйнівні землетруси були тут 1751-го, 1770-го, 1842-гоі 1946 року. Острів Еспаньола, на якому лежать Гаїті та Домініканська республіка, розташований між двома великими тектонічними плитами. Столиця Порт-о-Пренс практично на лінії розлому.

Зараз ви читаєте новину «Два прем'єр-міністри й нелегітимний президент – що буде з Гаїті після вбивства лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути