пʼятниця, 03 серпня 2018 15:00

Донор зустрілася з пацієнткою, якій віддала своє серце

Донор зустрілася з пацієнткою, якій віддала своє серце
Теммі Гріффін слухає, як б'ється її серце у грудях Лінди Карр. Картина, намальована Енн Рут Іссаксон. Фото: Daily Mail

53-річна Теммі Гріффін із американського міста Геппі Веллі віддала своє серце Лінді Карр, 55 років, із каліфорнійського Берклі. Операція стала можлива завдяки так званій процедурі доміно у лікарні Стенфордського університету. Невдовзі після операції жінки зустрілися.

Теммі потребувала пересадки легень. Отримала їх разом із новим серцем від мертвого донора. А її серце віддали Лінді, повідомляє Daily Mail.

Теммі страждала на кістозний фіброз, генетичне захворюванням, через яке слиз закупорює дихальні шляхи легенів. Вона мала одну надто розширену легеню і одну стиснуту. Через це їй було важко дихати навіть при незначній роботі. Наприклад, коли приймала душ. Зрештою, вона була змушена цілодобово дихати через спеціальний апарат.

Серце Теммі працювало нормально. Але зміна форми легень змістила його з правильного положення, кажуть лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили пиво для хворих на рак

У Лінди за 20 років до операції діагностували аритмогенну дисплазію правого шлуночка серця. При ній правий шлуночок помирає. Його заміщає рубцева тканина. Жінці було важко навіть йти по коридору чи вигулювати собаку. Тому потребувала пересадки, кажуть лікарі. Чекала на операцію 30 місяців. У січні 2016-го їй запропонували операцію за процедурою доміно. Жінка погодилася і за кілька годин уже була у Стенфордському університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рис проти ВІЛ - вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусом

Операція відбулася 1 лютого. Її проводили три команди. Одна видалила серце і легені у померлого донора. Інша пересадила ці органи Теммі. Третя пересадила Лінді серце, яке забрали у Теммі. Через шість тижнів жінки зустрілися і донор змогла почути, як б'ється її серце в чужих грудях.

"Дивно, що я пожертвувала своє серце і досі жива. Чи чули ви колись про таке?", - каже Теммі.

"Мені просто пощастило, що ситуація дивним чином склалася", - сказала Лінда. Її подруга Енн Рут Іссаксон намалювала картину, де Теммі слухає, як б'ється її серце.

2018 року поліція передала до суду 5 кримінальних проваджень щодо продажу неповнолітніх для вилучення органів. Про це повідомив начальник департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми

Зараз ви читаєте новину «Донор зустрілася з пацієнткою, якій віддала своє серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути