середа, 26 травня 2021 10:14

До Протасевича не пускають адвоката. Родичі хвилюються за його життя

До Протасевича не пускають адвоката. Родичі хвилюються за його життя
До затриманих Протасевича та Сапеги не пускають адвокатів та родичів. Фото: Euroradio

Родичів Романа Протасевича та Софії Сапеги, яких затримали після примусової посадки лайнера Ryanair у Мінську, не пускають до СІЗО. Вони хвилюються за їхню безпеку.

Зараз хлопець і дівчина перебувають у білоруському СІЗО, пише BBC.

"Я закликаю всю міжнародну спільноту врятувати його", - прокоментувала мати співзасновника білоруського опозиційного Telegram-каналу Nexta Наталія Протасевич.

Раніше в СІЗО до Протасевича не пустили його адвокатку Інессу Оленську.

За словами Оленської, їй спочатку виписали перепустку на відвідини підзахисного в СІЗО 1, але потім відмовили без пояснення причин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Співпрацюю зі слідством. Даю свідчення" - з'явилося відео із засновником NEXTA

"Мені виміряли температуру, лікар зробив позначку, працівники СІЗО почали оформляти перепустку, але потім перебирали картки й тягнули час. Вони перемовлялися між собою приблизно 40 хвилин. У результаті закреслили заповнені дані й відмовилися пропустити мене до підзахисного. Персональну відповідальність за це ніхто не взяв", - прокоментувала адвокатка.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає невідкладно діяти після оприлюднення відео з Протасевичем, на якому він має розгублений вигляд і здається травмованим. За повідомленням організації, Роману й Софії загрожують тортури та інше жорстоке поводження.

"Невже білоруська влада справді вірить, що може обманювати світ, публікуючи вибите із в'язня "зізнання" та змушуючи його сказати, що з ним поводяться добре?", - ідеться в заяві Amnesty International.

Протасевича й Сапегу затримали 23 травня, коли літак, який летів рейсом Афіни – Вільнюс, примусово зупинили в Мінську. Посилалися на загрозу вибуху на борту.

У Білорусі силовики опублікували відео допиту росіянки Софії Сапеги.

Зараз ви читаєте новину «До Протасевича не пускають адвоката. Родичі хвилюються за його життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути