вівторок, 04 квітня 2017 14:33

Диктатура Путіна або помста ісламістів: назвали основні версії вибуху в Петербурзі

Диктатура Путіна або помста ісламістів: назвали основні версії вибуху в Петербурзі
Експерти назвали версії вибуху в Санкт-Петербурзі. Фото: ren.tv

Що спричинило теракт у Санкт-Петербурзі? Експерти висунули низку припущень – від путінської політики "закручування гайок" до помсти ІДІЛ за дії Росії у Сирії.

Російський журналіст Айдер Муждабаєв назвав вибухи політичними.

"У мене версія одна – це політичні вибухи в пітерському метро. Організували з метою остаточно ввести в Росії диктатуру, заборонити все, що можна заборонити. Поставити країну на нібито антитерористичні рейки. Усі, хто так чи інакше розхитують країну, грають на руку тим, хто підриває, вбиває російських людей і тероризує Росію", - сказав він.

"Рівень агентурного проникнення і використання технічних можливостей дозволяє говорити про практично монополію путінського режиму на терор усередині країни, – зауважив Ілля Богданов, російський офіцер ФСБ, який перейшов на бік України з початком війни на Донбасі. - У країні, де кожен восьмий чоловік належить до силових відомств, де при владі 17 років чекістське злочинне угруповання, говорити про те, що ФСБ не курувала теракт, неможливо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Теракт у Санкт-Петербурзі - це привіт з 1990-х" - Винничук

На думку російського соціолога та опозиціонера Ігоря Ейдмана, Кремль видав себе з терактом у Пітері.

"Одразу після теракту ЗМІ та МНС говорили про два вибухи. Чому? А тому що планували провести два вибухи одночасно. Тому таку інформацію злили зі спецслужб, щойно почалася заваруха. Але щось пішло не так. Влада не могла заздалегідь знати про другу бомбу, яку вона передчасно вважала такою, що вибухнула, якби сама не була організатором теракту. Злочинці видали себе", – стверджує Ейдман.

Московський журналіст Аркадій Бабченко пише: "Якщо на антивоєнні мітинги виходить 0,5 процента населення, а іншим 99,5 процента або однаково, або вони підтримують, то це не "жахлива трагедія". Це − закономірність. Теракти на вісімнадцятому році путінської Росії − це абсолютна неминуча закономірність. По-іншому бути просто не може".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зросла кількість жертв від вибуху в метро Петербурга

Колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський припускає, що вибух організували "представники "партії війни", для того, щоб заспокоїти "русскую весну". Ці масові заходи критиків влади, щоб закрутити гайки". Також, за його словами, теракт могли влаштувати й представники терористичної організації "Ісламська держава" через дії Росії у Сирії.

Слід радикальних ісламістів у теракті вбачає і президент Академії геополітичних проблем, російський генерал-полковник Леонід Івашов.

"ІДІЛ та інші організації, зокрема "Джебхат ан-Нусра", на полі бою зазнають поразки. Саме як організована збройна сила. Відмовлятися від продовження боротьби вони не будуть. Вони вже звикли до вбивств. Зараз вони просто переформатують свої структури в мережеві. І здійснюватимуть терористичні акти практично проти всіх країн, які воювали проти них. Росія, оскільки вона внесла вирішальний внесок у збереження Сирії, розгром угруповань, може стати об'єктом номер один", – наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп співчуває Путіну у зв'язку з терактом у петербурзькому метро

Російський опозиційний політик Гаррі Каспаров зазначив, що "невідомі терористи" дуже вдало вписуються в політичний порядок російського диктатора.

"Путін у Пітері. Російська влада йде шляхом "закручування гайок". Після недавніх масових арештів російських активістів путінський режим на Заході виглядає дуже погано, - написав Каспаров у Facebook. - Природне співчуття цивілізованого світу до жертв теракту може зупинити спіраль "Кремлінгейту", що безперервно розкручується у США, та дозволити Трампу відновити розмову про спільну боротьбу з Росією проти міжнародного ісламського тероризму".

Український військовий експерт Олег Жданов припускає, що за вибухом стоять вихідці з Північного Кавказу.

"Російська Федерація – це країна, яка живе на пороховій бочці. Через те, що вона дуже обмежує і фактично проводить геноцид стосовно окремих народів, які входять до її складу – населення Чечні і Дагестану. Тому у ній ймовірність терактів буде дуже висока", – зазначив він.

3 квітня близько 14:00 на перегоні між станціями петербурзького метро Сінна площа та Технологічний інститут у вагоні метро стався вибух. 14 осіб загинули. Понад 20 поранені.

Зараз ви читаєте новину «Диктатура Путіна або помста ісламістів: назвали основні версії вибуху в Петербурзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути