неділя, 19 січня 2020 13:13

"Десять, дев'ять, вісім... Бум" – Трамп розповів про ліквідацію Сулеймані

"Десять, дев'ять, вісім... Бум" – Трамп розповів про ліквідацію Сулеймані
Трамп розповів, як він слідкував за ліквідацією Сулеймані. Фото: Esquire

Президент США Дональд Трамп розповів про ліквідацію командира іранського спецпідрозділу "Кудс" Касема Сулеймані.

Атаці передували погані висловлювання іранського генерала про США, повідомляє The Washington Post. Трамп заявив про це під час приватної вечері для спонсорів Республіканської партії в своєму маєтку Мар-а-Лаго у Флориді.

Президент не говорив про загрозу інтересам США або чотирьом американським посольствам з боку Сулеймані. Раніше Трамп саме так обґрунтував ліквідацію командира "Кудс".

Трамп сказав, що приблизно за 2 тижні до спецоперації США встановили спостереження за Сулеймані. Той "говорив погані речі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран оголосив про завершення помсти за вбивство Сулеймані

"Він говорив погані речі про нашу країну, нібито ми збираємося їх атакувати, збираємося вбити людей. Я сказав:" Послухайте, скільки ще цієї нісенітниці ми повинні вислухати, правильно?", - наводить слова Трампа з аудіозаписи The Washington Post.

Трамп щохвилини стежив за операцією, перебуваючи в ситуативній кімнаті Білого Дому. На вечері Трамп описував, як йому доповідали, скільки хвилин і секунд залишалося до загибелі іранського генерала.

"Жити дві хвилини і 11 секунд, сер. Вони в машині, вони в броньованому автомобілі. Сер, їм залишилося жити приблизно одну хвилину, сер. 30 секунд. Десять, дев'ять, вісім. І раптом, бум", - переказував Трамп доповідь американських військових.

Уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду. Був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані. Він був одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході.

Після вбивства Сулеймані ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяли помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол.

5 січня парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає уряд країни припинити будь-яку іноземну військову присутність. Йдеться, зокрема, і про міжнародну коаліцію на чолі зі США.

У ніч на 8 січня Іран зробив ряд ракетних ударів по місцях дислокації американців в Іраку. Зокрема, ракети були спрямовані в бік авіабази "Айн аль-Асад на заході Іраку та інфраструктури поблизу Ербілі, серед якої і американське консульство.

Зараз ви читаєте новину «"Десять, дев'ять, вісім... Бум" – Трамп розповів про ліквідацію Сулеймані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути