пʼятниця, 16 лютого 2024 09:41

Чи справді Джонсон не підтримує Україну - Клімкін пояснив позицію спікера Палати представників США

Чи справді Джонсон не підтримує Україну - Клімкін пояснив позицію спікера Палати представників США
Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснив позицію спікера Палати представників США Майка Джонсона. Фото: apnews.com

Спікер Палати представників США Майк Джонсон не буде ставити на голосування законопроєкт щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню без вирішення внутрішнього міграційного питання.

Однак, він розуміє, яку загрозу несе Росія і чому підтримка України є важливою. Про це у коментарі 24 Каналу сказав колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

За його словами, питання в тому, чи вважає Джонсон російську загрозу головною проблемою.

Дипломат нагадав, що спікер - республіканець. Він підтримує Дональда Трампа і йому важливо, як просувається виборча кампанія експрезидента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні зробили заяву про підтримку України

"Це в якомусь сенсі монополізація влади. Тому коли Майк Джонсон каже, що його не змусять, як політик-республіканець він має рацію. Він хоче винесення на голосування, а це від нього залежить, або за якісь зміни до цього законопроєкту отримати зиски для республіканців. Не обов'язково тільки для Трампа", - зазначив Клімкін.

Він також наголосив, що двопартійний консенсус американської підтримки України може бути під загрозою.

"Як, власне, розвивалося висунення кандидатів від республіканців? 80% підтримувало тих, хто за ізоляцію США. Це Трамп, Десантіс. І не тому, що вони люблять Росію або не люблять нас. Ні, вони просто дивляться на Китай і кажуть: китайці ж не перевантажують себе за кордоном, а чого ми маємо? Дуже багато республіканців бачать Китай, як загрозу номер один, а Росію - як загрозу два з половиною. І це потрібно змінити", - сказав дипломат.

За його словами, у короткий термін змінити це не вдасться. На думку Клімкіна, потрібно говорити з американцями, які підтримують республіканську партію, і робити це саме аргументами, а не емоціями.

"Нам зараз дуже потрібно, щоб ми пішли, як кажуть, "в люди" і пояснили цим людям на пальцях, що ми захищаємось не тільки від Росії, і не тільки Європу захищаємо, яка багатьом республіканцям майже байдужа. А захищаємо християнські цінності, які для них зовсім не байдужі, захищаємо від підсилення Китаю", - додав Клімкін.

Палата представників Сполучених Штатів Америки вирішила піти на перерву до 28 лютого. При цьому законопроєкт щодо фінансової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню так і не був проголосований.

Президент США Джо Байден різко висловився щодо цієї двотижневої перерви. За його словами, "нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута".

Зараз ви читаєте новину «Чи справді Джонсон не підтримує Україну - Клімкін пояснив позицію спікера Палати представників США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути