Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2023 07:59

Чого хоче Путін: аналітики прокоментували сигнали Кремля про готовність до переговорів

Чого хоче Путін: аналітики прокоментували сигнали Кремля про готовність до переговорів
Російський диктатор Володимир Путін надсилає сигнали про готовність до переговорів. Фото: gettyimages.com

Російський диктатор Володимир Путін намагається використовувати "сигнали" для Заходу про нібито готовність поставити війну проти України "на паузу" для спроби знизити оборонну допомогу країн-партнерів.

Такі маніпуляції з боку РФ уже були раніше, зокрема щодо теми переговорів. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, видання New York Times (NYT) з посиланням на колишніх і нинішніх високопоставлених російських, американських і міжнародних чиновників опублікувало матеріал, в кому йшлося про використання Путіним зворотних каналів та посередників, щоб продемонструвати свою начебто зацікавленість у припиненні вогню у війні проти України. Однак, його нещодавні публічні заяви свідчать про протилежне.

За даними NYT, західні офіційні особи з вересня "вловлювали нові сигнали" через зворотні канали про те, що Путін зацікавлений у припиненні вогню, яке заморозить поточні лінії фронту в Україні.

Водночас NYT пише про кілька можливих мотивів Путіна для його начебто інтересу до припинення вогню. Йдеться, зокрема, про президентські вибори в Росії в березні 2024 року, бажання "залишити свої варіанти відкритими" щодо розв'язання війни та скористатися передбачуваним зменшенням підтримки України Заходом. А також про "відволікання" через війну Ізраїлю та ХАМАС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще не пізно перемогти Путіна

Аналітики припускають, що ці мотиви відображають тимчасові причини, чому Путін може домагатися тимчасового "перемир'я" у війні з Україною, що принесе користь Росії, давши їй час підготуватися до відновлення агресії.

NYT зазначає, що публічна риторика Путіна, який нещодавно підтвердив максималістські цілі Росії, рівнозначні повній капітуляції України та Заходу, суперечить повідомленням про його бажання "проголосити перемогу та рухатися далі".

Аналітики наголошують, що ні NYT, ні джерела видання не надали будь-які підстави вважати, що комунікації Путіна по зворотному каналу більше відображатимуть його цілі, ніж його публічні виступи.

Тим часом речник Кремля Дмитро Пєсков заявив NYT, що "Росія продовжує готовність до переговорів, але виключно для досягнення власних цілей".

Аналітики нагадують, що Путін нещодавно повторив, що його максималістські цілі в Україні - "денацифікація", "демілітаризація" та нав'язування "нейтрального статусу" - залишаються незмінними.

"Час, коли Путін повідомляє про зацікавленість у припиненні вогню, більше відповідає постійним зусиллям Росії відкласти та перешкодити подальшій військовій допомозі Заходу Україні, ніж серйозній зацікавленості у припиненні війни, крім повної перемоги Росії", - зазначають в ISW.

Подібні спроби Кремля ввести в оману західних політиків аналітики бачили, минулої зими.

"Кремль, ймовірно, використовує зворотні канали, щоб досягти подібного ефекту серед західних дебатів щодо подальшої військової допомоги Україні", - вважають аналітики.

Хоча західні високопосадовці зазначають, що Росія вже стратегічно програла війну в Україні, українські чиновники скептичніші.

Вони застерігають, що російський диктатор Володимир Путін і далі прагне не просто втримати вже захоплені території, а й розширити зону окупації. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Чого хоче Путін: аналітики прокоментували сигнали Кремля про готовність до переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути