Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2023 04:41

Члени НАТО узгодили військовий бюджет на 2024 рік

Члени НАТО узгодили військовий бюджет на 2024 рік
НАТО збільшив бюджет на 2024 рік. Фото: Радіо Свобода

На засіданні Північноатлантичної ради в середу, 13 грудня, члени НАТО узгодили цивільний та військовий бюджети Альянсу на 2024 рік.

Цивільний бюджет становить 438,1 млн євро, а військовий - 2,03 млрд євро, що відповідно на 18,2% та 12% більше, ніж у 2023 році. Про це повідомляє сайт НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Члени НАТО збираються наростити виробництво зброї в Україні

Цивільний бюджет НАТО забезпечує кошти на персонал, операційні витрати і витрати на програми штаб-квартири та її міжнародного персоналу. Військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири Командної структури НАТО, місій та операцій в усьому світі.

Третім основним елементом спільного фінансування є Програма інвестицій в безпеку НАТО (ПІБН), що охоплює великі будівельні роботи та інвестиції в системі командування й управління. Граничний обсяг ПІБН на 2024 рік становить 1,3 млрд євро, що на 30% більше, ніж у 2023 році.

Заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане підкреслив, що збільшення і розширення використання спільного фінансування, дозволяє членам Альянсу більш ефективно протистояти актуальним викликам безпеці.

"Спільне фінансування демонструє солідарність і колективну волю членів Альянсу. В період нинішньої турбулентності нам це потрібно як ніколи", - сказав він.

У зв'язку з широкомасштабним вторгненням Росії в Україну, країни-члени Альянсу вирішили активізувати накопичення озброєнь для протистояння ймовірної подальшої агресії Кремля.

НАТО не збирається чекати, доки Росія відновить свою армію після поразки в Україні. Альянс забезпечить своїх членів та союзників усім необхідним для оборони.

Також у НАТО сподіваються, що найближчими роками Альянс розшириться і кордон посунеться східніше.

Росія готується вести широкомасштабну війну проти НАТО. Про це свідчать довгострокові зусилля російської армії щодо реорганізації та розширення, повідомляють в новому огляді аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

На це також спрямовані наміри Кремля розширити російський військово-морський потенціал.

Зараз ви читаєте новину «Члени НАТО узгодили військовий бюджет на 2024 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути