Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2023 14:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Число дезертирів у армії РФ зросло удвічі

Число дезертирів у армії РФ зросло удвічі
Число військових РФ, які прагнуть дезертирувати, з літа зросло майже вдвічі. Фото: t.me/luhanskaVTSA

Восени число запитів у Росії про допомогу для дезертирства з армії зросло на 89% порівняно з літом.

Військовослужбовці стали майже вдвічі частіше звертатися по послуги з організації дезертирства зі своїх частин. Ці дані наводить видання The Moscow Times. Зростання кількості випадків дезертирства фіксує також директор правозахисної групи "Громадянин. Армія. Право" Сергій Кривенко.

"За три осінні місяці було отримано 577 звернень проти 305 за червень-серпень. Від квітня 2023-го юристи та волонтери організації "Идите лесом" проконсультували понад 1 тис. військовослужбовців, які намагалися дезертирувати. За словами голови проєкту Григорія Свердліна, більша частина військовослужбовців наважується на дезертирство після того, як зазнає поранення та потрапляє до шпиталів", - сказано в повідомленні.

Один із дезертирів розповів журналістам, що вирішив тікати з армії під час відпустки після другого тяжкого поранення. Правозахисники допомогли йому виїхати з Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні боляче вдарила по російській економіці

З початку мобілізації в Росії у вересні 2022 року до військових судів надійшло понад 4 тис. справ про самовільне залишення місця служби, у 3470 справах ухвалені вироки, у більшості випадків дезертири отримали умовні терміни.

Кривенко додає: військовослужбовці бачать, що ротації немає, і навіть тяжко поранених після госпіталю знову відправляють на фронт. На втечу з частини наважуються не всі, оскільки дезертирів ловлять, відправляють на польову гауптвахту, а потім на фронт. До суду часто справа не доходить.

Свердлін зазначає, що іноді волонтери допомагали людям дезертирувати з прифронтової зони, проте такі випадки вкрай рідкісні. Ті, хто перебувають на фронті, часто не мають звʼязку і не завжди мають документи.

Український проєкт "Хочу жить" стверджує, що за рік після початку мобілізації в РФ отримав понад 22 тис. заявок від російських солдатів про здачу в полон. Перевірити ці дані неможливо.

Указ російського диктатора Володимира Путіна щодо збільшення штату армії РФ є скоріше визнанням нинішньої кінцевої чисельності російських збройних сил, а не наказом про негайне її збільшення.

Путін 1 грудня підписав указ про збільшення офіційної чисельності російських збройних сил з 2,039 до 2,209 млн осіб, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). А збільшення загальної чисельності бойового складу - з 1,15 до 1,32 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Число дезертирів у армії РФ зросло удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути