середа, 21 червня 2017 14:21

Чим Трамп тиснутиме на Путіна - політолог

Чим Трамп тиснутиме на Путіна - політолог
Американська сторона намагатиметься змусити російську виконувати "Мінськ" / Фото: Укрінформ

Найбільша інтрига перед зустріччю Трампа і Порошенка полягала в тому, чи запропонують Штати альтернативні варіанти вирішення ситуації на Донбасі. Після зустрічі Порошенко і Трамп заявили, що альтернативи Мінським угодам немає. Отже, надалі Мінський процес розглядають як основний варіант закінчення війни на Донбасі, розповів Gazeta.ua політолог-міжнародник Максим Ялі. На саміті "Великої двадцятки" 7-8 липня у Гамбурзі Трамп має зустрітися з російським президентом.

"Мінськ" мертвий. Ситуація в глухому куті, але не безвихідна. Ключовий момент – майбутня зустріч Трампа і Путіна. Американська сторона намагатиметься змусити російську виконувати "Мінськ". Зустрітися з Порошенком перш, ніж з Путіним, Трампа змусила внутрішньополітична ситуація. Треба було вчергове відхреститися від російських зв'язків. Показав свою підтримку України, але не робив жорстких персональних заяв про Путіна. Хотів знизити напруження всередині країни і відвести від себе підозри на деякий час", – каже Ялі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Захід може вирішити проблему на Донбасі

У Трампа невеликі шанси схилити російського лідера до виконання "Мінська".

"Залежить від того, що запропонує Путін. Американському президентові важливий особистий контакт. Можуть "торгуватися" взаємодією в нафтогазовому секторі. Наступного року в Росії президентські вибори. Путін не може собі дозволити віддати Донбас. Має зберігати войовничу риторику. Втім, Росія готова повернути Україні ці території, але на своїх умовах. Утримувати їх стає занадто дорого. Наполягатимуть на виконанні Україною своєї частини Мінських угод: зміни до Конституції, визнання особливого статусу цих територій. Це автоматично позбавить Україну євроатлантичних перспектив. Але тиснутимуть Сполучені Штати на обидві сторони. Україна залежить від фінансової допомоги, військової. Тиснутимуть і корупційними скандалами", – каже політолог.

20 червня США у зв'язку з агресією РФ в Україні ввели санкції ще проти 38 фізичних та юридичних осіб. У Москві починають розробляти відповідні заходи після чергового розширення Вашингтоном списку санкцій проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Чим Трамп тиснутиме на Путіна - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути