понеділок, 23 листопада 2020 14:00

Цигарки заборонять продавати в супермаркетах

Цигарки заборонять продавати в супермаркетах
Продавець припалює сигарету в Амстердамі / Getty Images

Влада Нідерландів заборонить продаж сигарет та інших тютюнових виробів в супермаркетах з 2024 року, щоб спонукати більше людей кинути палити.

Також у країні заборонять торгові автомати з сигаретами з 2022-го. Заборона на продаж у супермаркетах призведе до закриття 11 тис. із нинішніх 16 тис. тютюнових точок у країні. Купити сигарети і тютюн можна буде тільки в спеціальних магазинах. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інновація в Нідерландах: камери виявляють водіїв, які розмовляють за кермом

"Зараз у Нідерландах близько 55 відсотків усіх тютюнових виробів продають у супермаркетах. Заборона запобіжить безлічі непотрібних смертей і страждань", - сказав заступник міністра охорони здоров'я країни Пауль Блохейс.

За даними Інституту здоров'я Trimbos, 22% голландців у віці понад 18 років курять. Це на 26% менше, ніж було 2014 року. З 2008-го куріння в країні заборонено в барах і ресторанах. Раніше у цьому році прибрали всі місця для куріння на вокзалах. Із 2022-го заборонять в офісних будівлях. З минулого місяця сигарети можна продавати тільки в простих сірих пачках із великими чіткими попередженнями про шкоду для здоров'я. В супермаркетах вітрини з сигаретами вже мають розташовуватись на закритих полицях, яких не видно покупцю.

Водночас у Нідерландах залишається одне з найліберальніших законодавств щодо вживання марихуани та гашишу. Легкі наркотики офіційно дозволені, але купити й вживати їх можна тільки в спеціальних магазинах і кофешопах, не більше 5 г на людину. Голландські наркотики - натуральний продукт, що відрізняється сильною дією, тому легко можна перевищити міру. Особливо це стосується випічки, в яку додають гашиш, тому покупцям рекомендують почекати кілька годин, перш ніж робити висновки, що наркотик не діє. Якщо ж у покупця сталося передозування, то слід звертатися до лікаря. Універсальний телефон служби порятунку в країн - 112. Місцеві лікарі лікують навіть тих, хто вживав заборонені хімічні чи психотропні наркотики, і не повідомляють про причини нездужання в поліцію.

Зараз ви читаєте новину «Цигарки заборонять продавати в супермаркетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути