Ексклюзиви
середа, 08 грудня 2021 10:27

"Це щось більше, ніж Україна" - Блінкен висловився про конфлікт Заходу з Росією

"Це щось більше, ніж Україна" - Блінкен висловився про конфлікт Заходу з Росією
Держсекретар каже, що Росія намагається підірвати світовий порядок. Фото: Reuters

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав теперішній конфлікт між Росією та Заходом "чимось більшим, ніж навіть Україна".

Москва намагається кинути виклик усталеному міжнародному порядку, сказав він в інтерв'ю Wall Street Journal.

Блінкен сподівається, що відеоконференція президента США Джо Байдена та президента РФ Володимира Путіна вплине на розрахунки Кремля.

"Я думаю, що ясність, з якою президент виклав не лише наші побоювання, а й наслідки, а також правильніший шлях уперед, має знайти відгук у президента Путіна", – сказав глава Держдепу.

Росія вимагає від Заходу гарантій, що НАТО не прийме до себе Україну. Блінкен каже, що саме це і виводить нинішнє протистояння за межі питання про Україну.

"Ми дуже чітко дали зрозуміти, що двері НАТО залишаються і залишатимуться відчиненими для тих, хто прагне членства і може відповідати критеріям. У певному сенсі це говорить про те, що на кону стоїть щось більше, ніж навіть Україна, і це справді торкається основоположних принципів того, як функціонує чи має функціонувати міжнародна система", - каже він.

США вважають неприйнятним, коли одна країна намагається вказувати іншій, з ким їй вступати до асоціації. Зміна кордонів силою неприйнятна, оскільки вона підриває всю міжнародну систему та порядок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден не підтримав "хотєлку" Путіна щодо НАТО

"І якщо ці основоположні принципи заперечуватимуться, і це відбуватиметься безкарно, це підірве всю систему. Ось чому це щось більше, ніж Україна", - підсумував Блінкен.

1 грудня президент Росії Путін заявив, що хоче "конкретних домовленостей" на папері з США та іншими членами НАТО, що Альянс не розширюватиметься на схід, натякаючи на Україну та Грузію.

Україна закликала НАТО підготувати економічні санкції щодо Росії, щоб запобігти можливому вторгненню близько 100 тис. російських військ, зосереджених біля українських кордонів.

Зараз ви читаєте новину «"Це щось більше, ніж Україна" - Блінкен висловився про конфлікт Заходу з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути