Ексклюзиви
середа, 02 серпня 2023 11:56

Буде чітка послідовність дій: у Зеленського розповіли про нові гарантії безпеки для України

Буде чітка послідовність дій: у Зеленського розповіли про нові гарантії безпеки для України
Радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк прокоментував переговори про нові гарантії безпеки для України. Фото: gettyimages.com

Україна нині веде переговори зі Сполученими Штатами Америки про надання нашій країні реальних гарантій безпеки.

Вони мають принципово відрізнятися від тих обіцянок, які Україні давав Захід перед російським вторгненням. Про це в ефірі телеканалу FreeДом розповів радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк.

За його словами, нині суб'єктність України значно вища, є чіткіше розуміння поставлених перед державою завдань і викликів, ніж це було за часів підписання сумнозвісного Будапештського меморандуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США хочуть побачити в Гаазі не тільки Путіна – Подоляк

"Тоді Україні здавалося, що досить просто широко відкрити очі і вірити всьому, що говорять нам наші партнери. Тобто не фіксувати це скрупульозно, юридично вивірено. Ми щиро вірили, що відносини між державами дійсно будуються на основі взаємної поваги і підписаних договорів, навіть якщо в цих договорах невиразно прописана відповідальність і послідовність кроків", – сказав Подоляк.

Нині ж "юридичні каркаси" виписуються досить скрупульозно. Зокрема, передбачається чітка послідовність дій партнерів України у відповідь на конкретні загрози українській безпеці і строки виконання цих дій.

Поки що, за словами, Подоляка, йдеться не про колективний договір, а про двосторонні домовленості. У цьому випадку між Україною та США. Такі ж домовленості можуть бути укладені і з іншими країнами.

"У двосторонніх домовленостях головне ‒ зафіксувати, який тип допомоги та чи інша країна готова надати. Тому що не всі володіють достатніми обсягами зброї, але деякі країни готові виставити або посередників з точки зору придбання озброєнь, або виділити той чи інший обсяг грошей для закупівлі, наприклад, витратних матеріалів, тих же снарядів", – додав Подоляк.

Цього тижня в онлайн-форматі розпочнуться переговори між Україною та Сполученими Штатами. Переговори будуть стосуватися гарантій безпеки, зокрема оборонних зобов'язань.

Україна відмовляється від переговорів з Росією, допоки країна-агресорка не виведе свої війська з нашої території та не визнає вчинені воєнні злочини. Станом на зараз домовлятися з РФ безглуздо, вважає радник голови Офіса президента України Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Буде чітка послідовність дій: у Зеленського розповіли про нові гарантії безпеки для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути