вівторок, 05 грудня 2017 19:22

"Брутальний початок передвиборчих перегонів" - у Європі відреагували на затримання Саакашвілі

"Брутальний початок передвиборчих перегонів" - у Європі відреагували на затримання Саакашвілі
Арешт Саакашвілі - спроба політичної розправи, вважає Le Monde. Фото: Reuters

Спроба заарештувати Міхеіла Саакашвілі 5 грудня є ні чим іншим, як сигналом до початку передвиборчих перегонів.

Петро Порошенко робить все, аби отримати перемогу на президентських виборах 2019 року. Заради цього він систематично позбувається конкурентів, вважає французьке видання Le Monde.

Саакашвілі, на думку видання, є головним опонентом Порошенка в майбутніх виборах 2019 року. Говорять, що спроба заарештувати політика, так як і попереднє позбавлення громадянства — це лише способи політичної розправи.

"Жалюгідна спроба заарештувати Саакашвілі остаточно згубила імідж української влади". "Влада жахливим чином принизила себе", "Спроба заарештувати єдиного більш-менш окресленого опозиціонера стала ганьбою", - такими різкими висловлюваннями відзначилися французькі журналісти в бік Петра Порошенка та його оточення.

Пригадали арешти 8 грузинів — прихильників Саакашвілі. Їх заарештовували без попередження, просто на вулиці чи в квартирі. Декого били, відвозили до відділків з мішками на голові. Депортували в Грузію.

"Боротьба проти "грузинів" є відновленням тенденції до авторитаризму, котру ця влада втілює все більш і більш відкрито", - вважає видання.

"Жахливим символом переміни балансу влади", назвали журналісти заклики звільненого Саакашвілі йти до стін парламенту.

Події 5 грудня дали "брутальний" сигнал до початку передвиборчих перегонів, вважають журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі оголосили в розшук

Цей день показав, наскільки глибоким є розрив між тими, хто вірить у дії влади, та тими, хто розчарувався в її боротьбі з корупцією і звинувачує владу в причетності до корупційних схем, підсумовує Le Monde.

Зранку 5 грудня до квартири колишнього губернатора Одеської області Міхеіла Саакашвілі прийшли з обшуком. Йому оголосили підозру у сприянні поваленню державного режиму.

Активісти заблокували машину з Саакашвілі. Після кількох годин - витягли політика і разом із ним пішли під Верховну Раду. Там зі сцени він звинуватив генпрокурора та СБУ в провокації і назвав владу "потворами" і "сволотами".

За інформацією слідства, Саакашвілі фінансував свої акції в Україні за рахунок злочинного угрупування Януковича. Зокрема, від Сергія Курченка отримав близько півмільйона доларів.

У екс-глави Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі статус втікача після того, як він залишив мікроавтобус СБУ. Міхеіл Саакашвілі повинен протягом доби прибути до слідчого. Інакше правоохоронні органи зроблять для цього "все можливе".

Зараз ви читаєте новину «"Брутальний початок передвиборчих перегонів" - у Європі відреагували на затримання Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути