субота, 10 вересня 2022 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Більшість російських солдатів голодні, брудні та деморалізовані" – Олександр Мотиль

"Більшість російських солдатів голодні, брудні та деморалізовані" – Олександр Мотиль
Професор Олександр Мотиль пише про російського солдата, який втік із Росії та видав мемуари про те, як виглядає війна / Фото Олександра Мотиля

Думки у виданні The Hill професора політології Університету Рутгерса в Ньюарку, фахівця з України, Росії та СРСР Олександра Мотиля

Нарешті знайшовся мужній російський солдат, який розповів усе про війну Росії проти України. Павло Філатьєв – 33-річний десантник, який написав вибухові мемуари ZOV, що з'явилися на початку серпня.

Філатьєв викриває війну як акт російської агресії. Показує, що більшість російських солдатів голодні, брудні та деморалізовані. Він люто критикує російських генералів та офіцерів. Його викриття звучать правдоподібно, хоча б тому, що вони ідентичні викриттям українських і західних політиків, журналістів, аналітиків та генералів.

Погано, що до росіян на передову не пускають репортерів, адже тоді вся Росія могла б помилуватися брудними, загадженими, худими десантниками

Філатьєв починає з опису перших "двох місяців бруду, голоду, поту та відчуття смерті. Погано, що до нас на передову не пускають репортерів, адже тоді вся країна могла б помилуватися волохатими десантниками, брудними, загадженими, худими. Було незрозуміло, на кого вони злилися більше – на впертих українців, які не бажають "денацифікуватися", чи на власних некомпетентних командирів, які не здатні забезпечити постачання навіть під час бою.

"Половина моїх хлопців одягалася і носила українську форму, бо вона якісніша та зручніша, а наша зношена. Наша велика країна не може одягнути, озброїти та прогодувати свою армію", – пише Філатьєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент" – Вікторія Романюк

Він продовжує так само протягом усього тексту, не шкодуючи критики російських військових установ. Не дивно, що бойовий дух низький: "Атмосфера апатії панує над контрактниками".

Філатьєв відкидає виправдання війни режимом. Це не може бути прагнення України вступити до НАТО, бо Росія не веде війни з іншими своїми сусідами, які вже в НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

"Не може бути, щоб Україна напала, якби не Росія, бо як могла країна, яка важко захищає себе, напасти на нас? Не може бути, щоб українці були нацистами, які пригнічують росіян, бо не чув ні про один випадок переслідування росіян за мову чи культуру в Україні. І, врешті, не може бути, щоб самозвані республіки в Донецьку та Луганську потребували російського захисту від можливих українських нацистів, одержимих ідеєю їхнього знищення", – пише він.

"Хіба у нас недостатньо території?" – риторично запитує Філатьєв.

Російський народ боїться і не хоче висловлювати свою позицію, впливати на політику. Це порочне коло. Ми всі, росіяни, винні

Філатьєв закінчує свої мемуари на менш ніж обнадійливій ноті: "Я воював в Україні. Якщо я не маю права сказати "Ні війні!", то хто має право її починати? Я не можу повернути нашу армію додому, але можу поділитися своїм досвідом та думками про участь у цій війні та закликати своїх співгромадян зайнятися своєю країною, яка має багато своїх проблем. Народ боїться і не хоче висловлювати позицію, впливати на політику. Це порочне коло. Ми всі винні, але необхідно зробити якісь висновки та почати виправляти своє падіння".

Потім Філатьєв використовує майже патетичний тон: "Де широта російської душі? Де наше благородство та духовність? Не можу повірити, що ми знову стали рабами-кріпаками. Адже наші пращури пролили стільки своєї крові за свободу. Можливо, нічого й не зміниться, але не братиму участі в цьому безумстві".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

В інтерв'ю російському опозиційному сайту Філатьєв підкреслює брехню, на якій засновано війну Володимира Путіна: "Я не бачу в окопах дітей Скабеєвої, Соловйова, Кисельова, Рогозіна, Лаврова та Медведєва. Навіть попри те, що я постійно чую їхні заклики вбивати". Перші троє – російські пропагандисти, а останні троє – високі політики.

"На щастя, солдати, схоже, розуміють брехливість та лицемірство режиму та його представників. Російська армія не хоче воювати. Не тому, що боїться, а тому, що розуміє, що уряд втягнув її у фатальну війну. Це проблемна війна, в якій немає правди. Більшість російських солдатів не відчувають, що правда на їхньому боці", – пише він.

Потім Філатьєв приходить до апокаліптичних підсумків: "Багато кому буде важко визнати правду і те, що ми нікого не звільняли, а просто руйнували міста і вбивали багато людей. Але коли вони це зрозуміють, тоді настане їхній крах". Він, звісно, говорить про режим.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Більшість російських солдатів голодні, брудні та деморалізовані" – Олександр Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути