четвер, 20 квітня 2017 11:39

Більшість росіян виступили за поховання Леніна

Більшість росіян виступили за поховання Леніна
15% вважають, що Ленін повів країну хибним шляхом. Фото:uralweb.ru

Більше половини росіян вважають, що тіло Володимира Леніна треба поховати. Про це свідчать дані опитування "Левада-Центру"

Опитування проводили 31 березня - 3 квітня серед 1600 людей у 137 населених пунктах 48 регіонів РФ.

32% пропонують зробити це біля Кремлівської стіни, а 26% - на Волковському кладовищі в Санкт-Петербурзі, повідомляє "Інтерфакс".

Близько третини респондентів (31%) впевнені, що тіло Леніна треба залишити в мавзолеї. Кожен десятий (11%) не зміг відповісти.

При цьому 79% росіян проти знесення пам'ятників Леніну, а 14% згодні з тим, що їх потрібно знести. Не змогли відповісти 8% респондентів.

Оцінюючи роль особистості Леніна в історії країни, 26% росіян висловили думку, що пам'ять про вождя збережеться, але ніхто вже не піде його шляхом. Ще 23% зазначили, що Ленін вивів країну на шлях прогресу і справедливості, 21% - що його ідеї були спотворені послідовниками. Кожен п'ятий (19%) упевнений, що Ленін "намагався спиратися на найкращі помисли і надії людей, аби вести їх до світлого майбутнього".

Водночас 15% вважають, що Ленін повів країну хибним шляхом, і це стало причиною багатьох нещасть і бід, 11% - що він помилявся у своїх очікуваннях щодо революції і комунізму.

Загалом частка росіян, які відзначають позитивний внесок Леніна в історію країни, зросла з 40% 2006 року до 56% сьогодні. Протилежної думки дотримуються 22% респондентів (2006-го - 36%). Ще 23% не змогли дати оцінку.

Згідно з результатами опитування, 35% росіян вважають, що про Леніна через 40-50 років ніхто, крім істориків, не згадуватиме. Кожен четвертий (25%) вважає, що в майбутньому про нього пам'ятатимуть як про засновника радянської держави, кожен п'ятий (20%) - як про вождя, для якого на першому місці стояли інтереси трудящих, кожен сьомий (12%) - як про великого мислителя, який вірно передбачив майбутнє.

22 квітня 2017 року відзначатиметься 147-ма річниця з дня народження Леніна.

Зараз ви читаєте новину «Більшість росіян виступили за поховання Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути