вівторок, 02 березня 2021 10:45

Білоруський режим ініціював екстрадицію Тихановської

Білоруський режим ініціював екстрадицію Тихановської
Світлана Тихановська / facebook.com/strana888

Слідчий комітет Білорусі ініціював екстрадицію лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської. Вона змушена була виїхати з Білорусі в Литву в серпні 2020 року через переслідування.

У білоруському Слідчому комітеті повідомили про це в контексті завершення розслідування проти 4 довірених осіб Тихановської. Їх підозрюють у підготовці до захоплення будівель виконкомів та адміністрацій в Гомелі. Про це пише РБК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко надав генеральське звання старшому сину

У Білорусі оголосили Тихановську в міжнародний розшук у середині жовтня. Генпрокуратура країни порушила кримінальну справу проти неї та інших членів Координаційної ради опозиції. Їм закидають створення екстремістського формування та керівництво ним з метою захоплення влади. Раніше лідерка білоруської опозиції заявляла, що не бачить сенсу повертатися в Білорусь.

Масові акції протесту почалися в Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020-го, на яких перемогла Тихановська, проте переможцем себе оголосив Лукашенко, який обрався на 6-й термін поспіль. Учасники вимагають відставки узурпатора і проведення нових виборів, звинувачуючи владу в безпрецедентних фальсифікаціях і жорстокості щодо учасників мітингів. Під час придушення акцій загинули щонайменше 5 людей. Понад 30 тис. зазнали репресій. Влада порушила понад 900 кримінальних справ. Акції досі тривають, проте кількість учасників суттєво скоротилася. Країни ЄС, США й Україна не визнають легітимності самопроголошеного президента Лукашенка. Проти низки білоруських чиновників ЄС і США запровадили санкції.

Зараз ви читаєте новину «Білоруський режим ініціював екстрадицію Тихановської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути