середа, 09 грудня 2020 10:34

Білоруси не довіряють національній валюті і забирають депозити

Білоруси не довіряють національній валюті і забирають депозити
На 1 жовтня фізособи тримали в 23 банках суму еквівалентну $6,9 млрд. Фото: unsplash

З 1 січня по 1 жовтня білоруси закрили 303,4 тис. рахунків. Це 16,1% кількості на початок 2020 року.

За даними регулятора, на 1 жовтня фізособи тримали в 23 банках суму еквівалентну $6,9 млрд. З цієї суми 73,4% займали депозити в іноземній валюті та 26,6% - у білоруських рублях. Для порівняння: на 1 січня сума вкладів досягала $7,2 млрд, пише banki24.by.

"Іншими словами, навіть девальвація білоруського рубля не допомогла вирости грошовому обсягу депозитів у цій валюті. Це означає, що відбувся потужний відтік вкладів з банківської системи", - пояснюють аналітики.

Станом на 1 січня таких строкових вкладів у фізосіб було на $6,31 млрд, а на 1 жовтня залишилося на $4,90 млрд.

"Сума депозиту на 1 вкладника змінилася не так драматично. Сума відкличного вкладу в валюті на людину до 1 жовтня становила 5,49 тисяч доларів, тоді як на 1 січня дорівнювала 5,4 тисяч доларів. Аналогічно із безвідкличним валютними вкладами: 7,84 тисяч доларів проти 8,28 тисяч доларів. Примітно, що іноземці більше довіряють білоруському рублю, ніж самі білоруси", - йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемога неминуча: Тихановська звернулася до учасників протестів

Станом на 1 жовтня частка "зайчикових" строкових вкладів у фізосіб-нерезидентів досягла 35,1%, а в резидентів Білорусі - лише 26,4%.

"Мабуть, серед зазначених іноземців вище частка фінансово грамотних людей, які спокусилися відносно високою прибутковістю по рублевих депозитах. Вищий рівень фінансової грамотності нерезидентів можна пояснити екзотичністю білоруського ринку для зовнішнього світу - ризики інвестування грошей великі і не кожен на це піде", - пояснюють аналітики.

Із 1 грудня громадянам Білорусі, які мають гуманітарну візу, не потрібно отримувати дозвіл на роботу. Спрощення умов прийому на роботу стосується лікарів і медсестер, а також IT-фахівців.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси не довіряють національній валюті і забирають депозити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути