Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 14:20

"Бандера не мав із Волинською трагедією нічого спільного" - колишній прем'єр Польщі

"Бандера не мав із Волинською трагедією нічого спільного" - колишній прем'єр Польщі
Ян Ольшевський закликає поляків не звинувачувати Бандеру у Волинській трагедії. Фото: SE.pl

Ян Ольшевський, прем'єр-міністр польського уряду в 1991-1992 роках, закликав не звинувачувати Степана Бандеру у Волинській трагедії.

Політик заявив, що вважає Бандеру мислячим політиком. Він би не допустив Волинську трагедію, бо розумів її значення для радянської влади. Про це Ольшевський розповів у інтерв'ю виданню SE.pl

"Безсумнівно, для поляків він є малоприємною особою, його заяви на тему Польщі були дуже недружніми. Але я хотів би наголосити і серйозно подумати – ця людина не мала з Волинським злочином нічого спільного", - говорить екс-чиновник.

Бандера був ув'язненим, коли відбувалися ті події. Якщо і варто з кимось його пов'язувати, то із Романом Шухевичем. Але потрібне глибоке дослідження, аби зрозуміти ситуацію повністю.

"Акт геноциду проти польського населення міг бути вигідним лише для одної сторони - радянської. І це, безумовно, завдало шкоди польській та українській справі. І тільки ця третя сторона буде отримувати зиск із цього. Бандера це розумів", - говорить Ольшевський.

Він закликав польських та українських істориків разом вивчати, як радянська влада вчиняла розправи над поляками.

"Злочин проти польської держави Степан Бандера зробив лише один. Вбивство польського міністра внутрішніх справ полковника Броніслава Перацького у 1934-му. Важливо, що винна сторона, включаючи Бандеру, була засуджена до смертної кари. Але вирок не був виконаний. І дуже добре, що так сталося. Тому що Бандера зіграв надзвичайно важливу роль в історії боротьби українців за незалежність", - прокоментував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Земан - маріонетка Кремля" - президента Чехії критикують за покривання російського хакера

Політик наголосив, що Україну треба підтримати у збереженні її незалежності.

"Не можна не ставити питання про відмову від незалежності України, оскільки це просто польський договір. Сьогодні Україна бореться за державне існування. Ця війна з Росією може вступити в іншу, ще більш небезпечну фазу. І падіння України буде для нас повною катастрофою", - заявив Ольшевський.

Польська влада не буде заморожувати закон про Інститут національної пам'яті (ІНП). У Польщі кожен прийнятий парламентом і підписаний президентом закон є обов'язковим до виконання. Оновлений закон про ІНП вступає в силу в четвер. Конституційний суд Польщі розгляне його не раніше, ніж за два місяці.

Зараз ви читаєте новину «"Бандера не мав із Волинською трагедією нічого спільного" - колишній прем'єр Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути