неділя, 19 грудня 2021 17:48

Байден хоче за чотири тижні запобігти вторгненню Росії в Україну

Байден хоче за чотири тижні запобігти вторгненню Росії в Україну
Байден не хоче повторювати помилок 2014 року, коли Росія анексувала Крим та напала на Донбас. Фото: Reuters

Президент США Джо Байден доручив своїй адміністрації використати всі можливі інструменти для запобігання можливому вторгненню Росії в Україну. Встигнути це зробити США мають за чотири тижні.

Про це повідомляє CNN.

"Все, що ми робимо, дуже продумано. Однак у нас є всього чотири тижні, щоб це зробити", — сказав один з американських урядовців, які розмовляли з виданням.

Джерела розповідають, що Байден вирішив швидко діяти ще після перших даних розвідки восени, оскільки побоюється "повторення помилок", допущених у 2014 році, коли США та Європа неочікуваноно стикнулися з анексією Криму Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністри Німеччини та Литви негативно відреагували на "гарантії безпеки" Росії

Вони також сказали, що санкції, які Вашингтон розробляє на випадок можливих військових дій з боку РФ, "були б непосильними, негайними та завдали б значних втрат російській економіці та фінансовій системі".

На відміну від них, запроваджені проти Росії санкції після окупації Криму та початку російської агресії на Донбасі у 2014 році "були спрямовані на стримування середньострокового та довгострокового розвитку конкретних російських державних фірм".

Як нагадує видання, розвідувальна спільнота стикнулася з критикою у 2014 році, коли Байден був віцепрезидентом країни, через те, що влада США не змогла передбачити вторгнення Росії в Крим, поки не стало занадто пізно.

І після цієї атаки прагнення Байдена озброїти Україну та запровадити надзвичайно жорсткі санкції проти Росії було значною мірою відхилено тодішнім президентом Бараком Обамою. Тепер, за словами американських урядовців, Байден "вирішив зробити все інакше".

Сполучені Штати проводять роботу щодо нових розширених пакетів військової допомоги Україні. Фінальне рішення про це ухвалить президент США Джо Байден.

Зараз ви читаєте новину «Байден хоче за чотири тижні запобігти вторгненню Росії в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути