Ексклюзиви
вівторок, 22 серпня 2023 11:43

Японія скине в океан 1 млн т зараженої води з "Фукусіми"

Японія скине в океан 1 млн т зараженої води з "Фукусіми"
КНР уже заборонила імпорт морепродуктів із 10 префектур Японії. Фото: pixabay.com

З 24 серпня Японія почне скидати в океан понад 1 млн т води з атомної електростанції "Фукусіма-1". Її у 2011 році використовували для охолодження паливних стрижнів на АЕС після аварії, що спричинило велике цунамі, яке вдарило по східному узбережжю Японії.

Влада країни стверджує, що очищатиме воду, але Китай різко розкритикував такий план дій, пише агентство Reuters.

"Я попросив TEPCO (Tokyo Electric Power Company) швидко підготуватися до скидання води, відповідно до плану, схваленого Управлінням ядерного регулювання. Якщо погодні умови дозволять, скидання води почнуть 24 серпня. Я обіцяю, що ми візьмемо на себе всю відповідальність за те, щоб рибна промисловість могла продовжувати заробляти", – повідомив прем'єр Японії Фуміо Кішіда через день після того, як уряд заявив, що домігся "певного порозуміння" з боку працівників рибної промисловості.

Саме вони весь час критикували план уряду, бо побоювалися репутаційної шкоди.

План щодо скидання води ще два роки тому схвалив уряд Японії. Це потрібно для виведення з експлуатації електростанції, якою керує Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Влада Японії заявляє, що викид води безпечний.

"Воду фільтруватимуть, щоб видалити більшість радіоактивних елементів, за винятком тритію (ізотопу водню), який важко відокремити від води. Перед викидом у Тихий океан очищену воду додатково розбавлятимуть. У Японії заявили, що перші результати тестування морської води після скидання можуть бути доступні на початку вересня. Країна також перевірить рибу у водах поблизу АЕС та опублікує результати тестів", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японію накрив потужний тайфун: фото і відео

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у липні дало зелене світло цьому плану. Там заявили, що дії відповідають міжнародним стандартам, а вплив, який це матиме на людей і навколишнє середовище, буде "незначним".

Водночас деякі сусідні країни висловили скептицизм щодо безпеки цього рішення. Найбільшим критиком став Китай. Речник Міністерства закордонних справ країни Ван Веньбінь у липні заявив, що Японія "проявила егоїзм і зарозумілість", не проконсультувавшись із міжнародною спільнотою щодо скидання зараженої води.

КНР уже заборонила імпорт морепродуктів із 10 префектур Японії, включаючи Фукусіму та столицю країни Токіо. Імпорт морепродуктів з інших префектур ще дозволений, але вони повинні пройти тести на радіоактивність і мати докази, що були вироблені за межами 10 заборонених префектур.

Південнокорейські активісти також протестують проти цього плану, хоча науковці у Сеулі на основі власного дослідження дійшли висновку, що викид води відповідає міжнародним стандартам.

Острівні країни Тихого океану розділилися щодо цього питання. Прем'єр-міністр Фіджі Сітівені Рабука виступив із заявою, що підтримує звіт МАГАТЕ, але визнав, що це питання "викликає суперечки" на тихоокеанських островах.

Аварія на АЕС "Фукусіма" сталася 11 березня 2011 року через землетрус і цунамі Тохоку. На станції виникли проблеми з електропостачанням, затопило нижні частини реакторів. Це призвело до трьох ядерних розплавів, трьох водневих вибухів і викиду радіоактивного забруднення на трьох блоках АЕС. Японський уряд оголосив евакуацію з території радіусом 20 км. Загалом близько 154 тис. жителів відселили.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) рівень аварії класифікували як найвищий. Таку ж оцінку отримала аварія на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Під час розслідування ядерної катастрофи на "Фукусімі" встановили, що причини аварії були передбачуваними, а оператор станції не дотримався правил безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Японія скине в океан 1 млн т зараженої води з "Фукусіми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути