пʼятниця, 18 грудня 2020 21:10

Америка додала ще 77 китайських фірм у чорний список

Америка додала ще 77 китайських фірм у чорний список
Дрон фірми DJI / DJI

США додали ще 77 китайських фірм у чорний список тих, з якими американські компанії не можуть вести справу чи можуть із обмеженнями. Загалом, у чорному списку вже 275 китайських фірм.

Америка звинувачує ці фірми в співпраці з китайським військово-промисловим комплексом, викраденні технологій для армії КНР, а також в сприянні порушенню прав людини в Китаї. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше півмільйона уйгурів змушують збирати бавовну

Серед доданих китайських фірм виробники дронів DJI і мікросхем SMIC. Список складає міністерство торгівлі США. Він, зокрема, включає телекомунікаційного гіганта Huawei. Цей крок може бути останнім ударом президента Дональда Трампа, який обрав жорстку позицію щодо Китаю.

Влада США заявила, що ввела експортний контроль для SMIC, щоб обмежити їх доступ до американських технологій через передбачувані зв'язки з китайськими військовими. Вашингтон заявляє, що у Америки є докази, що SMIC працював з китайськими військовими над балістичними ракетами малої і середньої дальності та екзоскелетами для солдатів. SMIC заснована в 2000-му і з тих пір стала найвідомішим виробником мікросхем в Китаї.

Американські компанії тепер повинні будуть отримати спеціальну ліцензію в міністерстві торгівлі, перш ніж експортувати товари цим фірмам, що вплине на здатність китайських компаній отримувати складники для виробництва високоякісних чіпів.

Уряд США також додав в чорний список одного з найбільших виробників дронів у світі DJI, заявивши, що фірма зіграла роль в порушеннях прав людини в КНР. Заборона не заважає звичайним американцям купувати дрони DJI, але означає, що у фірм будуть обмеження на передачу будь-яких технологій зі США.

У відповідь китайський уряд запровадив власні закони, що обмежують експорт військових технологій. Торгова напруженість між двома найбільшими економіками світу триває вже кілька років, але в останні місяці посилилася.

Зараз ви читаєте новину «Америка додала ще 77 китайських фірм у чорний список». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути