Ексклюзиви
середа, 16 вересня 2020 10:51

Активіст почав голодування проти поділу на касти

Активіст почав голодування проти поділу на касти
Голодний протест Ганді проти розділення на касти / History

16 вересня 1932-го у своїй камері біля індійського міста Мумбаї політичний активіст Махатма Ганді почав голодний протест. Це стало його відповіддю на рішення британського парламенту записати в нову конституцію Індії розділ на касти. Ганді виступав за рівність усіх каст і незалежність Індії. Індія була британською колонією до 1947-го.

У боротьбі за незалежність Ганді використовував методи ненасильницького опору. Зокрема, за його ініціативою, індійці бойкотували британські товари і установи, а також демонстративно порушували ряд законів. 1921-го Ганді очолив Індійський національний конгрес, який покинув 1934-го через розбіжність поглядів на національно-визвольний рух з позицією інших керівників партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка із найвищої касти стала керівницею країни

Ганді активно боровся з кастовою нерівністю. Прагнув домогтися припинення дискримінації касти недоторканних за допомогою світських законів. Діяв власним прикладом. Їв їжу з недоторканними, їздив у вагонах третього класу, не раз оголошував на їхній захист голодування.

Тривалий час Ганді залишався послідовним прихильником ненасильницької боротьби. Однак виникла ситуація, коли його погляди розкритикували в Індії. Вперше в період Мюнхенського кризи 1938-го, коли нацисти захопили Чехословаччину. У нього було багато суперечок із парламентом Індії, чи можна застосовувати принцип ненасильницької боротьби при загрозі іноземного вторгнення.

Індія отримала незалежність від Британії 1947-го. А 1948-го Ганді вбив індійський терорист, який не поділяв поглядів Ганді на рівність каст.

Зараз ви читаєте новину «Активіст почав голодування проти поділу на касти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути