Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2018 11:44

Айседоро, твоя шаль! - містично померла знаменита танцівниця
5

14 вересня 1927-го в французькому місті Ніцца трагічно загинула танцівниця Айседора Дункан. Після концерту вона вечеряла з друзями в маленькому кафе готелю на набережній Променад-дез-Англе. У компанії своєї давньої подруги Мері Десті вона обговорювала з кінематографістом Іваном Ніколенком зйомку нового танцю.

Після вечері Айседора збиралась на побачення з італійським автомобілістом Бенуа Фолькетто. Айседора була в настрої. Вдягла червону сукню. На шию зав'язала червоний шалик із довгими китицями, жовтою птицею, синіми айстрами та китайськими ієрогліфами. Він був її улюбленим предметом одягу і незмінною деталлю виступів.

Автор: 24smi.or
  Айседора Дункан була тогочасною світовою зіркою
Айседора Дункан була тогочасною світовою зіркою

Поки компанія розважалась і цитувала вірші Сергія Єсеніна, колишнього чоловіка Айседори, Бенуа Фолькетто готував до виїзду свій автомобіль. Чоловік володів у Ніцці гаражем "Гельвеція" і непогано розбирався в автомобілях. Любив спортивні моделі: їхали швидко і подобались жінкам. Хоча вони й так любили Фолькетто, називаючи "красунчиком". Дункан звала його "грецьким богом із колісницею".

Перед поїздкою на побачення Бенуа оглянув свій автомобіль. Не хотів, щоб якась несправність зіпсувала вечір і враження зірки. Автомобіль був у повному порядку. Помічники залили до баку пальне. Бенуа випив чашку кави і поїхав на зустріч.

Автор: ELIVE.com.ua
  Балетну пачку і пуанти вона відклала. Танцювала боса у вільних сукнях
Балетну пачку і пуанти вона відклала. Танцювала боса у вільних сукнях

Подруга Мері передчувала недобре. Вона благала Айседору більше нікуди сьогодні не їхати.
"Навіть якби я знала, що це моя остання поїздка, то наказала б гнати на повну", відповіла танцівниця.

Мері піднялась до свого номеру. Ніколенко пішов. Айседора зайшла до студії при готелі, завела грамофон і почала танцювати. З вікна побачила, як до входу під'їхав 2-місний спортивний автомобіль. Жінка кинулась назустріч коханцю.

Автор: ELIVE.com.ua
  Була дружиною Сергія Єсеніна. Прожила з ним в Москві 3 роки
Була дружиною Сергія Єсеніна. Прожила з ним в Москві 3 роки

Фолькетто вийшов із машини, посміхнувся та обійняв Айседору. Коли вони вже збирались сідати до авта, з готелю вибігла Мері. Винесла плащ і просила танцівницю накинути його. Дункан відмовилась - у мене є шаль, сказала. Кілька разів обвила червоною тканиною шию і викрикнула: "Прощавайте, друзі мої, я їду до слави!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як танцювала Айседора Дункан - ретро фотографії

Фолькетто сів за кермо і завів двигун. Автомобіль рушив. Через рев двигуна пара не почула крику Мері. Подруга проводжала поглядом машину і побачила, що кінець шалика Айседори волочиться по землі. Вона скрикнула: "Айседоро, твоя шаль!" Та було пізно. Китиці одного кінця шалі намотались на вісь колеса. Інший кінець задушив танцівницю.

Автор: pikabu.ru
  "Прощавайте, друзі мої, я їду до слави!"
"Прощавайте, друзі мої, я їду до слави!"

Через кілька метрів авто зупинилось. Із нього вискочив Фолькетто. Схопився руками за голову, несамовито кричав: "Я вбив мадонну, я вбив мадонну!"

Пізніше спеціалісти встановили: Айседора загинула в перші секунди поїздки. Кілька обертів колеса затягнули шалик і він зламав шию танцівниці.

Автор: pikabu.ru
  Китиці одного кінця шалі намотались на вісь колеса. Інший кінець задушив танцівницю
Китиці одного кінця шалі намотались на вісь колеса. Інший кінець задушив танцівницю

Айседора Дункан була тогочасною світовою зіркою. Талант американки визнали в усьому світі. Гастролювала Америкою, Європою, деякий час жила в Радянському Союзі. Зірка відмовилась від класичного танцю та виступала в стилі модерн, вільний танець. Балетну пачку та пуанти вона відклала. Танцювала боса у вільних сукнях. Незмінним ексесуаром її виступів був червоний шалик.

Навесні 1921-го Айседора отримала телеграму від радянського уряду з запрошенням створити в СРСР свою школу танцю. Танцівниця поїхала до Москви. Там познайомилась із поетом Сергієм Єсеніним. Закохалась. Мали складні стосунки і врешті розлучились. Дункан залишилась у Парижі, Єсенін повернувся до Москви.

Зараз ви читаєте новину «Айседоро, твоя шаль! - містично померла знаменита танцівниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути