понеділок, 16 липня 2018 11:19

Айсберг вагою 11 млн тонн загрожує селищу

Айсберг вагою 11 млн тонн загрожує селищу
Айсберг розміром з гору приплив до берегів села в Гренландії.

Айсберг вагою 11 млн т дрейфує поруч із селом на західному узбережжі Гренландії. Якщо від нього відколеться шматок - населений пункт накриє цунамі.

За словами датських метеорологів, льодовик завширшки 198 м, завдовжки - як два футбольних поля і заввишки 91 м. Що відбуватиметься далі з велетенською горою льоду, залежить від погоди, пише Fox News.

"Айсберги для нас не дивина. Але льодовик розміром з гору приплив до наших берегів уперше", - каже Сусанна Еліассен, член сільської ради Іннаарсуіте.

Сильний вітер може віднести айсберг у море Баффіна. Інший варіант - теплі дощі розтоплять льодовик і від нього відколеться великий шматок. Хвиля, викликана падінням крижаної гори у воду, затопить місто.

"Це не мирний льодовик", - каже Йорг Шефер, дослідник клімату в обсерваторії Землі Ламонт-Догерті Колумбійського університету.

33 осіб переселили у безпечніші місця всередині країни. Інших попросили забрати від айсберга свої човни.

"Ми дуже занепокоєні та боїмося", - каже Карл Петерсен, голова сільської ради в Іннаарсуіте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Гренландії відколовся гігантський айсберг: показали вражаюче відео

У червні минулого року землетрус викликав цунамі в районі села Нуугааціак. Тоді змило 11 будинків і загинули чотири людини. На відео, розміщеному в мережі, видно, як жителі тікають, а хвилі знищують їхні будинки.

Тим часом жителі уважно стежать за прогнозом погоди. Наступного тижня в цьому районі будуть відносно спокійні вітри. У неділю 22 липня прогнозується дощ, який може станти вирішальним для місцевих жителів.

Завдяки рибалкам лисиця, яка потрапила у водяну пастку, повернулася на суходіл. Маленькій тваринці загрожував не лише грізний океан, але й голодні чайки. На несподівану знахідку рибалки натрапили у водах біля східного узбережжя Канади. На той час айсберг віднесло на 7 км від суші. Чоловіки побачили, що то була лисиця, лише коли підпливли впритул.

Зараз ви читаєте новину «Айсберг вагою 11 млн тонн загрожує селищу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути