пʼятниця, 12 листопада 2021 03:36

Адвокат Саакашвілі розповів про його стан

Адвокат Саакашвілі розповів про його стан
Саакашвілі у в'язниці знаходиться під постійним психологічним тиском. Фото: УНН

Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі перебуває в тюремній лікарні під постійним психологічним тиском.

"Положення Міхеіла Саакашвілі там дійсно не дуже хороше, присутнє постійне відчуття небезпеки, включаючи відчуття фізичної небезпеки, він знаходиться під постійним психологічним тиском і його умови не можна оцінити як нормальні. Я думаю, що за стандартами Європейського суду це можна розцінювати як нелюдське поводження з ним", — заявив адвокат колишнього президента Шота Тутберідзе в ефірі грузинського телеканалу "Палітраньюс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йти відмовився. Довелося нести: з'явилося відео приїзду Саакашвілі до тюремної лікарні

У перші два дні перебування Саакашвілі у тюремній лікарні він зазнав безперервних словесних нападок з боку ув'язнених. Але після втручання Держдепартаменту США та правозахисної організації Amnesty International, які зробили заяви щодо прав Саакашвілі, це припинилося.

Також Саакашвілі змушений перебувати у палаті із закритими та завішеними вікнами, оскільки тюремна адміністрація спеціально розмістила його у палаті, вікна якої виходять на бік корпусу ув'язнених.

У свою чергу особистий лікар Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе просить грузинське МОЗ провести зустріч із консиліумом (багатопрофільною групою лікарів, яка спостерігає за станом здоров'я Саакашвілі) для розв'язання питання його переведення до цивільної клініки.

"Так продовжувати не можна, так що, закликаю міністерство охорони здоров'я, зустрітися з консиліумом і вирішити, що ми робимо з нашим президентом, переводимо до цивільної лікарні чи ні", — сказав Кіпшидзе.

За його словами, стан експрезидента "сьогодні був гіршим, ніж учора". Він зазначив, що показники калію в крові відзначалися на критично низькому рівні, і Саакашвілі мав високий тиск.

Адвокати Саакашвілі мають намір звернутися до Страсбурзького суду з приводу нелюдського поводження з їхнім підзахисним.

Міхеіла Саакашвілі затримали у Грузії 1 жовтня, куди він повернувся напередодні виборів. Він заявив, що вважає себе політичним в'язнем і в день затримання оголосив голодування.

8 листопада затриманого без погодження з родичами й адвокатами перевели з в'язниці у місті Руставі до тюремної лікарні у Тбілісі (район Глдані).

Напівоголеного Саакашвілі силою доставляли до тюремної палати.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат Саакашвілі розповів про його стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути