середа, 17 травня 2017 12:38

8 відчайдухів перепливли океан на плоту давніх індіанців
10

"Ра-ІІ" перетнув Атлантику за 57 днів
Фото: dubikvit.livejournal.com
"Ра-ІІ" перетнув Атлантику за 57 днів
"Ра-ІІ" перетнув Атлантику за 57 днів
"Ра-ІІ" перетнув Атлантику за 57 днів
"Ра-ІІ" перетнув Атлантику за 57 днів

17 травня 1970 року розпочалася одна з найвідоміших експедицій в історії. З марокканського міста Сафі (Північна Африка) вийшов папірусний човен "Ра-2". На борту були 8 людей з різних країн. Очолював команду 55-річний норвежець Тур Геєрдал - мандрівник, дослідник культури та походження народів світу. Попереду лежав складний шлях через Атлантичний океан.

Подорож на "Ра-2" стала третьою експедицією Геєрдала після плавання на "Кон-Тікі" і "Ра". Усі три судна були копіями стародавніх човнів.

"Ра-2" будували болівійські індіанці аймара з озера Тітікака. Зробили його з папірусу за стародавньою технологією. Судно вийшло 12 м завдовжки, 5 м завширшки. У товщину мало 2 м. На парусі намалювали червоне сонце – символ бога Ра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік, що перетнув океан: 100 років від дня народження Тура Геєрдала

Екіпаж складався з восьми людей: Тура Геєрдала (Норвегія), Нормана Бейкера (США), Карло Маурі (Італія), Кея Охари (Японія), Юрія Сенкевича (СРСР), Жоржа Соріала (Єгипет), Сантьяго Хеновеса (Мексика), Мадані Аіт Уханні (Марокко).

Геєрдал навмисно підібрав таку розмаїту команду. Хотів продемонструвати, що люди різних рас і релігій можуть гармонійно співіснувати навіть на такому маленькому плавучому острівці.

Основною ж метою експедиції було показати, що стародавні мореплавці могли перетнути зі сходу на захід Атлантику. На учасників чекали пригоди, небезпеки і 57 днів у непередбачуваному океані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між Південною Америкою та островом Пасхи існував зв'язок ще до Колумба - ЗМІ

"Пливемо з Північної Африки до Південної Америки, без двигуна, без гірокомпаса, без локатора, на невеликому судні, зробленому з ефіопського папірусу", – написав у своїх замітках Юрій Сенкевич.

"Коли бачиш калейдоскоп хвиль, що безперервно рухається, коли відчуваєш на собі їхню міць, то здається, що весь світ зараз залитий ними, намагається опиратися їм, але марно. Навіть дивно, наскільки могутніми є вода і вітер! М'яку тканину вітрила вони перетворюють на сталеву пружину, а безхребетна мотузка - тільки почни ловити ґав! - б'є навідліг, як шпіцрутен. Океан лякає. Це так. Але він дає і силу", – зізнається він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 68 років тому Тур Геєрдал вирушив у подорож, що тривала 101 день

10 липня з щогли пролунав крик Нормана Бейкера: "Земля! Земля по правому борту!".

Через 57 днів мореплавці досягли берегів Барбадосу. Відстань становила 5,7 тис. км. Успіх експедиції на "Ра-2" підтвердив гіпотезу Тура Геєрдала про можливості стародавніх трансокеанських контактів. Крім цього, експедиція зібрала зразки забруднення океану і представила свою доповідь в Організацію Об'єднаних Націй.

Легендарний човен "Ра-2" зберігають у музеї "Кон-Тікі" в Осло. Це приватний музей і один з найбільш відвідуваних. Крім двох унікальних експонатів – плоту "Кон-Тікі" і папірусного човна "Ра-2", тут виставлені гігантська статуя з острова Пасхи і цікава колекція археологічних знахідок з Перу і Полінезії.

Зараз ви читаєте новину «8 відчайдухів перепливли океан на плоту давніх індіанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути