пʼятниця, 04 серпня 2023 07:40

218 жертв і тисячі поранених: стався один із найсильніших вибухів в історії

218 жертв і тисячі поранених: стався один із найсильніших вибухів в історії
Пошкодження після вибуху в Бейруті / Mehr News Agency

4 серпня 2020 року велика кількість аміачної селітри, що зберігалося в порту ліванської столиці Бейрута, вибухнула. В результаті загинуло щонайменше 218 людей. Ще 7,5 тис. ‒ поранено.

Завдано матеріальних збитків на суму $15 млрд. 300 тис. людей залишилися без даху над головою.

Вантаж масою 2750 т, що відповідає приблизно 1,1 кілотоннам у тротиловому еквіваленті, зберігався на складі без належних заходів безпеки протягом попередніх 6 років. Його конфіскувала влада Лівану у покинутого судна MV Rhosus. Вибуху передувала пожежа на тому ж складі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посеред дороги вибухнув бензовоз: перевозив 53 тис. л пального

Вибух відчувався навіть у Туреччині, Сирії, Ізраїлі, Палестині, і деяких частинах Європи. Він був чутний на Кіпрі, що знаходиться на відстані більше 240 км. Вважається одним з найпотужніших штучних неядерних вибухів в історії.

До вибуху економіка Лівану перебувала в кризі. Уряд оголосив дефолт за боргами, національна валюта впала, а рівень бідності перевищив 50%. Крім того, пандемія Covid-19 охопила багато лікарень країни. А в деяких вже бракувало предметів медичного призначення, і вони були не в змозі платити персоналу через фінансову кризу.

Державний порт Бейрута служить основним морським пунктом в'їзду до Лівану і життєво важливим елементом інфраструктури для імпорту дефіцитних товарів.

Після вибуху влада Лівану оголосила двотижневий надзвичайний стан через катастрофу. Після цього по всій країні спалахнули протести проти уряду за його нездатність запобігти катастрофі.

Зараз ви читаєте новину «218 жертв і тисячі поранених: стався один із найсильніших вибухів в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути