четвер, 29 травня 2008 20:31

Жителі села Стадниця перекопають дорогу на сміттєзвалище

Автор: фото: Тетяна НОВІКОВА
  Стадницьке сміттєзвалище офіційно закрито з 1994 року. Сміття з Вінниці продовжують звозити. Селяни не погодилися чекати 8 років, протягом яких мають його ліквідувати
Стадницьке сміттєзвалище офіційно закрито з 1994 року. Сміття з Вінниці продовжують звозити. Селяни не погодилися чекати 8 років, протягом яких мають його ліквідувати

24 травня в селі Стадниця Вінницького району відбулися збори села. На них запросили мера Вінниці Володимира Гройсмана. Стадничани пообіцяли за місяць перекрити дорогу сміттєвозам до місцевого звалища.

— Наші діти боліють непонятно чим, — кричить із залу 31-річна Тетяна Шевчук. — Недавно 16-річного хлопця в селі поховали. Помер від гепатиту. У наших криницях всі види гепатиту є. Врачі в больніці тільки почують, звідки ми, зразу в палату ложать. У моїх дітей в 11 років холіцестіт і панкріатіт обнаружили.

Володимир Гройсман зачекав, доки шум у залі стихне і запропонував селянам поступову ліквідацію сміттєзвалища.

— Протягом восьми років ми рекультивуватимемо смітник, — починає виступ вінницький міський голова. Та продовжувати не може через шум у залі.

— Через вісім років нас вже не буде, — говорить 40-річна Людмила Матящук. Жінка приїхала із сусіднього села Сиваківці. — Даємо вам місяць строку. Якщо за цей час ви не знайдете в області місця для смітника, перериємо лопатами дорогу. Свалка була закрита ще в 1994 році. Вона нелегальна.

До вставленого в залі мікрофона вишикувалася черга стадничан.

— Хіба хоч один міський голова приїжджав до вас із такими пропозиціями? — ображається Гройсман. — Я не кажу, що ліквідую смітник за два місяці, бо це неможливо. Норвежці розробили реальний план ліквідації шкідливих наслідків. Він розрахований на вісім років. Щоб ви відчули турботу міста про вас, уже за місяць Вінниця виділить 3 мільйони гривень на оздоровлення всіх дітей, освітлення ваших вулиць, проведення водогону з чистою водою.

— А як же інші села? — перебиває Гройсмана худенька жінка із залу. Це 35-річна Наталя Дячук із села Приборівка. — Тут зібралися люди із Приборівки, Соболівки, Сиваківець. У нас вода не забруднена? Наші діти не падають від диму зі свалки? Ви повинні прибрати за собою! Але сміття більше сюди не возіть! Сьогодні як мухи мремо ми, а через рік-два це все дійде й до Вінниці. Бо Стадниця розміщена вище Вінниці по течії Південного Бугу. І рано чи пізно ви питимете ті ж помиї, що й ми.

Коли сільський голова запропонував людям проголосувати за проект ліквідації сміттєзвалища за вісім років, ніхто не погодився. Селяни піднялися зі своїх місць та вийшли. Володимирові Гройсману сказали, що перекриють дорогу сміттєвозам за місяць.

На зборах селяни вирішили збирати щомісяця з кожного двору по 10 грн на благоустрій села. Через сусідство зі смітником на вулицях розкидане сміття, що випадає із сміттєвозів. Гроші витрачатимуть на прибирання села, ремонт та підсипання доріг.

Зараз ви читаєте новину «Жителі села Стадниця перекопають дорогу на сміттєзвалище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути