Ексклюзиви
четвер, 19 лютого 2009 20:00

Заставні квартири банки продають за вищими від ринкових цінами

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Реалізатор банківського майна з УкрСиббанку Максим Марушич разом з колегою показує двоповерховий будинок по вулиці Ілика у Вінниці за 220 тисяч доларів
Реалізатор банківського майна з УкрСиббанку Максим Марушич разом з колегою показує двоповерховий будинок по вулиці Ілика у Вінниці за 220 тисяч доларів

Відібрані через суд квартири кредитних боржників банки виставляють на продаж. Оголошення вивішують на власних інтернет-сторінках банків. "УкрСиббанк" пропонує 16 помешкань у Вінниці та області, "Мегабанк" має 10 оголошень, "Приватбанк" — вісім. Решта банків мають по 1–2 пропозиції.

Максим Марушич займається продажем заставної нерухомості "Укрсиббанку". Чоловік пропонує оглянути будинок за 220 тис. грн на вул. Ілика у районі Старого міста. Його відсудили в попереднього власника через несплату кредиту.

— Є можливість переоформити залишок суми по кредиту на себе, тільки потрібно сплатити заборгованість попередніх власників, — каже Марушич.

Чоловік відмикає масивні дерев"яні двері.

— Тут є одна проблема: в морози полопали труби опалення, тому треба буде їх переставляти, — зауважує. — Це недорого, десь тисяч п"ять гривень.

У будинку сім кімнат, два санвузли та ванна на другому поверсі.

Перепитую, скільки боргу висить за цим будинком.

— Десь тисячі дві доларів, — переконує банкір. — Сума невелика, але власники вже півроку не платять. Обоє втратили роботу. Через 90 днів після невиплати банк має право подавати на суд. Власників виселили.

Для уточнення суми платежу чоловік запрошує на співбесіду із фінансовим консультантом. Наступного дня зазначає, що переоформити кредит на цей будинок неможливо.

— Я помилився: той дім коштує 220 тисяч доларів, а не гривень. І в рішенні суду вказано, що потрібно сплатити відразу всю суму заборгованості, — розказує Марушич. — Можу запропонувати гривневий кредит під 30 відсотків річних. Відповідно треба більше мільйона гривень.

Чоловік показує документи на будинок та земельну ділянку вісім соток. На суді постановили відібрати лише будинок.

— Ми взяли кредит у 2005 році, під 12 відсотків річних, — пояснює власник Віталій. — Обоє працювали, я був за кордоном, сплачували кредит. Улітку втратив роботу. Щоб купити цей будинок, продали свою трикімнатну квартиру. Цю суму проплатили як перший внесок. На суді хотіли, щоб нам її повернули. Банкіри сказали, як продадуть будинок дорожче, нам віддадуть різницю. Зараз сидимо на шиї в родичів, без житла.

Однокімнатну квартиру на вул. Стахурського "Приватбанк" продає за $33 тис. Середня ціна на таке житло — $20–25 тис. У банку пояснюють, що встановленням вищої ціни хочуть повернути борг за кредитом.

— Відсотки зростають, долар теж. Власник погодився на продаж сам, без суду, — пояснює експерт із продажу заставного майна, який представився Андрієм. — Квартира з косметичним ремонтом. Заїжджайте та живіть.

Заходимо в помешкання. Стіни та стеля вкриті гіпсом.

— Підготовив усе до ремонту, но обої не встиг поклеїти, там у шафі лежать рулони, — показує рукою власник квартири.

Як долар був по 5 гривень, я щомісячно платив по 2 тисячі

Кухня 6 кв. м обкладена кахлем, ванна й туалет суміжні. Сантехніка стара. Власник додає, що збирався її замінити, але забракло коштів:

— Як долар був по 5 гривень, я щомісячно платив по 2 тисячі. А як виріс до восьми, то треба вже 3300 гривень. Зарплата-то в мене не зросла, а як була 3500, так і лишилася.

Банкіри запевняють, що добровільна реалізація заставного майна вигідніша для боржників. У цьому разі з ними узгоджують оцінку майна, й вони самотужки можуть знайти покупців.

Для покупців заставної нерухомості є ризики. Боржник, у якого банк примусово забрав житло, може оскаржити таке рішення в суді. Тому помешкання не можуть продати, доки не завершаться усі спори, радять юристи.

В агенціях нерухомості констатують, що клієнти не купують заставних квартир.

— Кому вони потрібні, якщо їх банки виставляють дорожче, ніж ціни на ринку? — дивується ріелтор агентства "Подільські контракти" Яна, прізвища не каже. — Он на Київській зараз через банк продається двокімнатна квартира за 50 тисяч доларів, а в сусідньому будинку схожу продають за 37 тисяч. Банкіри відмовляються знижувати ціни, кажуть, їм потрібно вертати кредити.

В "Укрсиббанку" на заставне майно, яке реалізує банк, пропонують узяти гривневий кредит під 30% річних.

— Можна нотаріально переоформити кредит з відкладальною умовою, — розповідає фінансовий консультант Максим Марушич. — У такому випадку покупець має погасити заборгованість попередніх власників і підключитися до сплати позики за графіком. Відсоткова ставка не міняється.

Іпотечних кредитів не видають Ощадбанк, "Надра банк", "Сведбанк", "Райффайзен банк Аваль", "Правексбанк", "ОТР банк", "Приватбанк", "Мегабанк".



Ігор Шкробот не може повернути кредит на "ланос"


29-річний Ігор Шкробот із Вінниці два роки тому придбав "Деу Ланос". На це взяв у "Приватбанку" кредит $10 тис. під 12% річних.

— Платив два роки по 400 доларів, — розповідає чоловік. — А тепер нам зарплату зрізали, вирішив продати. У мене лишився борг за машину 5200 доларів. За теперішнім курсом  це 43 тисячі гривень. За цю суму й продаю машину.

Чоловік три місяці виїздить на автобазар, продати автівку не може.

— Мене тільки питають за ціну, всі крутять носом, бо дорого. Грошей у людей немає, — розводить руками чоловік. — Банк мені дав ще місяць часу, якщо не продам машину, вони виставлять її на аукціон.

Зараз ви читаєте новину «Заставні квартири банки продають за вищими від ринкових цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути