четвер, 20 серпня 2009 19:08

За тонну маку дають 12 тисяч гривень

П"ять днів тривали жнива на макових полях товариства ім. Богдана Хмельницького в Четвертинівці Тростянецького району. Воно єдине в області вирощує мак.

Збирали культуру під контролем представників служби безпеки, районного відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, заступника начальника міліції Тростянецького району. Після завершення жнив макову солому спалили на полі. Потім місце, де вона згоріла,  приорали.

Макові поля охороняли дев"ятеро охоронців із державної служби охорони.

— Дороге це задоволення — державна охорона. За 39 днів узяли 138 тисяч гривень, — каже керівник господарства Сергій Ровишин. — Таких витрат не буде, коли перейдемо на безопійний мак. Цього року в дослідницькому режимі вирощували на чотирьох сотках два сорти такого маку з Голландії і чотири — із Чехії. Лабораторія Міністерства внутрішніх справ та Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва організували дослідження. За рік-два, думаю, повністю перейдемо на голландський мак. Тоді проведу для наркозалежних семінар, щоб даремно на поля не лізли. Бо навіть після спалювання, дискування та оранки все одно риються у землі.

Господарство зібрало 40 т маку, із них 18 т — насіннєвого. Урожайність склала 6 ц/га.

— Це непогано на рівні України. В інших господарствах урожайність — 2–3 центнери за гектар, — говорить Ровишин. — А для нас показник низький. Бо мали і по 14 центнерів. Цей рік — не маковий, погода не сприяла.

Ціни на мак знизилися. За тонну дають 12 тис. грн., торік — 35 тис. Ціна насіннєвого маку не змінилася: тонна коштує 100 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «За тонну маку дають 12 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути