Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 18:30

За старе фото з Коцюбинським заплатять 150 гривень

Автор: фото з архіву Вінницького обласного краєзнавчого музею
  Цю фотографію вінницький колекціонер Володимир Козюк знайшов у старій бабусиній хаті у Вінниці. В альбомі було написано, що це Галина Брацлавська. Ніхто з родичів Козюка такої не пам’ятає, тому в музеї  її зареєстрували як фото невідомої жінки, зроблене 1
Цю фотографію вінницький колекціонер Володимир Козюк знайшов у старій бабусиній хаті у Вінниці. В альбомі було написано, що це Галина Брацлавська. Ніхто з родичів Козюка такої не пам’ятає, тому в музеї її зареєстрували як фото невідомої жінки, зроблене 1

В обласному краєзнавчому музеї Вінниці приймають старі фотографії кінця ХІХ — початку ХХ ст. Оголошення про це розвісили біля фотолабораторій міста.

— Збираємо експонати, — пояснює заступник директора Вінницького краєзнавчого музею Катерина Висоцька. — Вінничани приносять знімки своїх прадідів. Є й такі, що купили десь будинок, знайшли купу фото, а що з ними робити — не знають.

Людина приносить фото в музей і залишає телефон чи адресу. Після засідання комісія вирішує, які світлини купити.

— Ціна фотографії залежить від її стану та ексклюзивності, — розповідає завідуюча відділом етнічної історії 55-річна Алла Ліпська. — Важливо, хто й у які роки там зображений. Фото з Михайлом Коцюбинським потягне і на 150 гривень, а незнайомки коштуватиме лише п"ять, навіть якщо воно значно давніше. Знімок вінницької вулиці кінця ХІХ століття оцінимо дорожче, ніж будинку.

Найдавніша світлина, що зберігається в музеї, датована 1894 роком. На ній жінка в довгій чорній сукні сидить у кріслі. Хто вона, невідомо. Його подарував вінницький колекціонер і фотограф Володимир Козюк. Це фото вважають найціннішим експонатом.

Серед старих знімків є зображення голої жінки, яка стоїть у річці. Кажуть, вона схожа на Південний Буг, однак місце визначити складно. Зображення нечітке. На звороті написана літера "М". Зробили картку раніше за світлину з жінкою у кріслі. Однак, попри невизначеність місця зйомки, фото не вважають цінним.

Музей приймає лише світлини, що стосуються Вінницької області. Це можуть бути родинні знімки, фото старих міських та сільських вулиць, людей, які вишивають чи молотять зерно. Неякісні та розірвані не приймають.

Кажуть, що будуть раді подарованим речам. На їх придбання бракує коштів.

— Торік за чотири місяці акції "Подаруй музею експонат" ми отримали до чотирьох тисяч речей, — зауважує Ліпська. — А за рік працівники закладу збирають їх лише тисячу. Коли робимо виставку, то підписуємо, ким і коли подарований експонат.

Зараз ви читаєте новину «За старе фото з Коцюбинським заплатять 150 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути