четвер, 23 квітня 2009 18:55

Володимир Супрун поставив обладнання "Біотал", дбаючи про екологію в Тяжилові

Установка "Біотал" передбачає повне очищення побутових стічних вод. Включаючи стоки від пральних та посудомийних машин. У результаті отримують технічну воду та стабілізований активний мул. Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва рекомендує використовувати його як мінеральне добриво.

— Наш перший замовник попросив здати технічну воду на експертизу в санепідемстанцію, — говорить директор підприємства "Аква-Україна" Володимир Соболєв, 45 років. — Там сказали, що вода непогана, але пити її небажано, краще доочистити. "Ніхто її пити не збирається. Ця вода — з очисних споруд", — відповідаємо. В них мову відняло. Тоді сказали, що цією водою очищаються вінницькі водойми та річки. Просто розбавляється весь бруд, що в них є.

Володимир Іванович зазначає: вода чиста, прозора, без осаду й запаху.

Житель вінницького мікрорайону Тяжилів Володимир Супрун, 45 років, поставив у себе вдома "Біотал", щоб не шкодити навколишньому середовищу.

— Мій будинок стоїть майже на річці Тяжилівка, — розповідає. — Дозволити собі викопати вигрібну яму не можу. Дуже близько ґрунтові води. В мене навіть погреба немає. Залишається тільки виводити трубу в річку. Цього я не хочу. Тому придбав установку "Біотал". Дуже нею задоволений. Уже два роки не турбуюся про каналізацію.

Торік чоловік провів експеримент. Полив стабілізованим мулом два рядки картоплі.

— Мені сказали, що його можна використовувати як органічне добриво. Вирішив спробувати. Результат перевершив усі мої сподівання. В кожному политому кущі було до 30-40 картоплин. Правда, зі всіх тільки три-чотири були великими. Думаю, якби постояли довше, виросла б і та мілкота.

Цього року господар полив осадом увесь город перед оранкою. Сподівається на добрий урожай.

— За рік утворюється приблизно 100 літрів осаду. Вистачить на кілька городів. На свої 10 соток я витратив 40 літрів. Знаю, що в Криму люди поставили один "Біотал" на чотирьох сусідів. І в них у саду гарно трава росте. У всіх вигоріла, а в них — аж сяє. Так що від очистки стічних вод удвічі більше користі. Ніякого неприємного запаху в добриві немає. Адже в бочку поміщають спеціальні природні бактерії. Вони й переробляють та облагороджують каналізаційні відходи, — зазначає Супрун.

Перші два місяці після встановлення "Біоталу" до Володимира щотижня приїздили фахівці — налаштувати автоматику. Тепер навідуються раз на півроку перевірити, чи все гаразд. Гарантія на установку три роки. Вона повністю автоматизована, має економний режим. На випадок, якщо вимкнуть світло, є акумулятор, який зберігає електроенергію. "Біотал" серійно випускають в Україні, Росії, Болгарії. З 2000 року 1500 установок успішно працюють у Чехії, Україні, Росії, Білорусі, Молдові, Болгарії, Грузії, Афганістані.

— У Росії платять великі штрафи за порушення екологічного балансу. Тому їм вигідно купувати такі установки, — резюмує Володимир Соболєв. — У нас усе тримається на особистому ставленні людини до природи. В Криму захист довкілля на першому плані, тому нині там багато установок. Увесь Севастополь тримається на аналогічній технології. В нашій установці застосовується шість запатентованих пристроїв. А сам спосіб утілення технології не має аналогів ані в Європі, ані в країнах СНД. Це стосується саме малих очисних споруд.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Супрун поставив обладнання "Біотал", дбаючи про екологію в Тяжилові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути