середа, 05 січня 2011 17:26

Працівники авіазаводу відмовилися свідчити проти директора

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Працівники вінницького авіаційного заводу на зборах колективу ставлять підписи проти порушення кримінальної справи щодо невиплати зарплати дирекцією заводу
Працівники вінницького авіаційного заводу на зборах колективу ставлять підписи проти порушення кримінальної справи щодо невиплати зарплати дирекцією заводу

27 грудня о 8.00 працівники Вінницького авіаційного заводу збираються в залі засідань підприємства. Усі місця зайняті. Із квітня 2010 року 290 робітників не отримують зарплатню. Борг становить 1 млн 419 тис. грн.

— Усе почалося з 2007 року, коли Гройсман (мер Вінниці. — "ГПУ") і його компашка вчетверо підняли податок на землю, — каже голова комісії з трудових спорів підприємства Олексій Сокур, 75 років. — До того завод платив 250 тисяч гривень податку, а після — 1 мільйон 250 тисяч гривень. Логічно, що й ми збільшили ціни на послуги. Наші багаторічні заказчики повідверталися. Ми не витримали конкуренції. І в Україні є аналогічні підприємства, і в Росії. У них ціни нижчі. Після постанови Кабміну про внесення заводу до переліку пільговиків міськрада припинила нараховувати податок на землю. Але авіазавод уже попав у боргову яму. Податкова наклала арешт на рахунок. Ми не маємо обігових коштів. А без них не можемо надавати ремонтні послуги. Ми не тільки будуємо літаки, а й ремонтуємо авіаційну техніку. Підприємство займає 70 гектарів у пригороді. Налагоджена вся інфраструктура. Хтось накинув оком на завод і хоче його банкрутства.

До зали заходить Олег Ярославський — директор авіазаводу з 1996 року.

— Зарплати ви так і не отримаєте, — звертається до колективу. — На днях поступило 600 тисяч гривень. Але через заблокований рахунок гроші перевелися до казначейства. Крім того, прокуратура відкрила на мене кримінальну справу. Кажуть, що я зумисне затримую дев'ять місяців вам зарплату.

Ярославський виходить із зали засідань. До людей звертається представник транспортної прокуратури Микола Столинський:

— Відкрита кримінальна справа проти дирекції підприємства за несплату заробітної плати трудовому колективу. Зараз будете заходити по 30 чоловік, щоб давати показання.

Адмінпрацівники закликають не свідчити проти директора Ярославського. На чистому аркуші збирають підписи. Підписуються не всі.

— Заборгованість має об'єктивні причини. Директор не винен. Винен Гройсман, що підняв податок на землю та загнав нас у борги, — каже голова профкому Віктор Гавшин.

Із червня питанням невиплати зарплат працівникам авіазаводу займається вінницьке відділення Національної служби посередництва та примирення.

— Щоб погасити борги, заводу потрібні обігові кошти, які не можуть вивільнитися із рахунку, — каже керівник служби 57-річний Іван Андрущак. — Замовлення припадають на зимовий період, і якщо зараз дати кошти — авіаційний можна витягнути. Можна відкрити резервний рахунок. Та Ярославський не може цього зробити, бо він наймана особа. Завод — державне підприємство. У квітні скінчився контракт між Ярославським і Мінпромполітики. А тепер Міністерства немає, бо Янукович його скоротив. Директор Ярославський поводиться дивно. Наприклад, якби він пішов у відпустку, його обов'язки перейшли б на головного інженера. Він зміг би відкрити другий рахунок для заводу. Бо банк не визнає повноважень Ярославського, з котрим скінчився договір у міністерства.

Персонал авіазаводу відправили в неоплачувану відпустку до 17 січня.

Зараз ви читаєте новину «Працівники авіазаводу відмовилися свідчити проти директора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути