понеділок, 07 січня 2013 05:45

Нову вулицю відкрили серед лісу

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Житель нової вулиці в обласному центрі — Вінницьке лісництво зчищає з даху свого гаража сніг. Автомобілі мають лише дві родини
Житель нової вулиці в обласному центрі — Вінницьке лісництво зчищає з даху свого гаража сніг. Автомобілі мають лише дві родини

Місяць тому у Вінниці з'явилася нова вулиця — Вінницьке лісництво. Де знаходиться, ніхто не знає.

Намагаємося дістатися туди на таксі. Водій, 45-річний Сергій, ніяковіє, почувши адресу. Зв'язується з колегою. Той не знає. Пробуємо визначити через інтернет. Безрезультатно. Дзвонимо в міський департамент архітектури та містобудування. Направляють до озера Гуральня у центрі П'ятничанського лісу.

— Знаю таке озеро, — усміхається Сергій. — Там судачок плаває. Кльове місце для рибаків.

Водій зупиняється неподалік заміських ресторанів.

— Оно поворот, вам зо 2 кілометри пішки лісом, — додає. Підвезти погоджується після того, як помітив на снігу свіжі сліди від машин.

Доїжджаємо без проблем. Навпроти озера — великий двоповерховий дім на 14 однокімнатних квартир. До нього веде витоптана стежка. За парканом колодязь, поряд недбало складений з шиферу вуличний туалет.

— Це не общий, а хазяїна п'ятої квартири, — зустрічає біля парадних дверей 69-річна Анна Драчук. — Для остальних далі за будинком.

Анна Степанівна найстарша жителька вулиці.

— Я тут 40 років, — пояснює Драчук. — Наш дом дореволюційний. Квартіри давали працівникам лісового господарства за радянських часів.

Води і газу на новій вулиці немає, опалюють дровами.

— Гарних ремонтів у квартірах ніхто не робив, бо не знали, чи будемо тут жити, — додає Драчук. — Нам мали видати квартири в городі. До минулого року наша територія відносилася до Якушинецької сільради. Ні назви вулиці, ні почтового адреса не мали.

Торік жителі звернулися до Вінницької міської ради, щоб тут створили вулицю. Хотіли зареєструвати помешкання.

— Як почали вулицю створювати, то всю лишню землю у нас відібрали, — каже Анна Степанівна. — В мене був город тамо за домом. Не дали нікому нічого садити. Бо не наше. Цілий рік простояв у бур'яні. Ще й сарайчик мали знести, але пожаліли.

Помічаю на стільці сердечні ліки.

— Давлєніє скаче. Боїмося сюда визивати "скору", — пояснює хазяйка. — Важко пояснити, як добратися. Ніхто нас не розуміє, як це ми живем серед лісу.

Щоб дістатися до міста, потрібно йти 1,5 км, а там на кінцевій зупинці мікрорайону Корея пересідати на автобус. Дорога на вулиці ґрунтова, нещодавно прогорнули від снігу. Скрізь ростуть старі ялини.

Йду до сусідньої квартири на другий поверх. Там живе 24-річна Юлія Тацюк. У широкому довгому коридорі попід дверима у мішках — дрова. Юлія обідає.

— Дорожку до сараю розчищала. Втомилася, — насипає собі тарілку супу, сідає в коридорі, що переробила під кухню. — Я тут народилася і все життя прожила. Хлопці знакомилися й питали, де живу, казала, у лісі. Не вірили. Дивляться, прийшла я така красіва, на шпильці. В таких туфлях по лісу, конєчно, не побігаєш. Всьо времья болото. Ми всігда йдемо у валянках чи в резінових сапогах до дороги, а там перевзуваємося в нормальну обувь. А страшну в кустіки ховаємо.

Нова вулиця завдовжки 50 м. На ній дві двоповерхівки з прибудовами та три одноповерхівки. Магазинів нема. Там живуть близько 50 людей. Чверть літніх людей, решта — діти лісників. Більша половина жителів працює у лісництві.

Біля сараїв помічаю двох хлопців, які грають у сніжки. 12-річний Максим Волинець та 13-річний Олексій Гом'ячик — наймолодші жителі вул. Вінницьке лісництво.

— Всі однокласники знають, що ми живемо в лісі. Завідують. Тут природа, зайці бігають, косулі на городах паслися, — усміхається Волинець. — Зі мною в класі вчиться сусід Саша, тоже Волинець.

Вул. Вінницьке лісництво приєднали до Правобережного району Вінниці. Але за жодним жеком будинки не закріплені.

У міськраді вирішують питання про подальший благоустрій нової вулиці. 2013-го року там зроблять освітлення.

"Місце тут спокійне, хотя крали пару раз баняки"

У Вінниці 523 вулиці. За останні три роки нову відкривали на околиці мікрорайону Старе місто. Це Добрих сусідів, знаходиться між провул. Сонячний та Новим узвозом. Її довжина — близько 100 м. Стоять сім будинків. Живуть 15 осіб. Вулицю вважають найкоротшою у місті.

— Вулиця була без названія, — зауважує місцевий 60-річний Олександр Кошельник. — Тут був раніше пустир. Можна сказати, що заселялися самовільно. Як тільки построїлися 30 років тому, то дали штрафу — 15 рублів. Потім попередили, що треба буде заплатити десь 300 гривень. Думав ще одну хату збудувати. Фундамент поставив, та потім заглохло. Із сусідами не ворогуємо, спілкуємося, так сказать, по-доброму, ходимо одне до одного в гості, виручаєм як щось треба. Місце тут спокійне, хотя крали пару раз баняки.

 

Зараз ви читаєте новину «Нову вулицю відкрили серед лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути