вівторок, 14 червня 2011 05:15

На Південному Бузі хочуть заборонити риболовлю

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  28 травня неподалік Вінниці проходив чемпіонат України з вилову риби. Переможцем став киянин Володимир  Воротняк (на фото).  За перемогу рибалка отримав надувний човен і спінінг
28 травня неподалік Вінниці проходив чемпіонат України з вилову риби. Переможцем став киянин Володимир Воротняк (на фото). За перемогу рибалка отримав надувний човен і спінінг

Губернатор Вінниччини Микола Джига планує на три роки заборонити вилов риби в річці Південний Буг. Мотивує тим, що надходить багато скарг про варварський вилов.

— У районі Ладижинського водосховища весь Буг перетягнутий сітками, — каже Джига. —  Треба спасати річку.

Офіційно підписаних документів про заборону риболовлі немає, тому любителі продовжують рибалити. З 34-річним Володимиром Гудзієм збираємося на риболовлю у селі Могилівка Жмеринського району. Щоб устигнути на ранній кльов, прокидаємося о четвертій ранку. Володимир бере дві вудки, спінінг, наживки для риби й термос із чаєм.

— Рибалки знають, що ловити краще там, де берег порослий очеретом, — пояснює пошепки.

Знімає гумові шльопанці, вдягає чоботи, заходить у воду по коліна. Розставляє вудки на відстані 2 метри одна від одної. На гачки чіпляє опариші, на спінінг — силіконового черв'яка. Виходить на берег і наливає у склянку чаю. Хвилин через 10 на одній з вудок поплавок іде під воду. Андрій схоплюється, кидає стакан із чаєм на землю і біжить. За кілька хвилин витягає рибу завбільшки з долоню.

— Це краснопьорка,— кидає перший улов у садок. — У Бузі цеї риби багато. Особливо біля Сабарівського водосховища. Є трохи карасів, йоршиків. У селі Сокілець і Воробіївка Немирівського району прямо руками з-під каменів витягував сомів.

Об одинадцятій рибалка згортає вудки.

— Довше сидіти на березі нема смислу, вдень жара і риба ховається в мул. Ті хто сидять на рибалці під палючим сонцем, більше ховаються від жінок, ніж рибалять.

За 6 год. чоловік зловив 2,5 кг риби: краснопірки, карасі, плітки. Вдома одразу береться її чистити і смажити.

— Їжджу рибалити по всій області. Був і на ставках, і на озерах, і на невеличких річках, але найсмачніша риба в Бугу. Останні років зо два риби стало більше. Ще п'ять років тому міг просидіти на річці кілька годин і прийти з двома рибинами. Тепер менше кілограма не приношу.

Пригощає смаженою рибою.

— Річкова риба солодка на смак, а та, що зі ставків, пахне болотом. Моя жінка ставкової риби не їсть, хоча із запахом можна поборотися. Вичитав у риболовному журналі, що таку рибу треба замочити в молоці на 15 хвилин. Тоді запах щезне.

Найбільший улов Володимира — 5-кілограмова щука, яку впіймав навесні у Вінниці на півострові Бригантина.

— Не уявляю, що будемо робити, якщо й справді заборонять рибалити на Бузі? На ставки страшно, бо в кожного свій орендатор. Бачив по тєліку, як риболовів якийсь чувак потовк. Майже на всіх ставках рибалка платна, орендарі кажуть, що ставки зариблені. Але по улову я не сказав би.

Зараз ви читаєте новину «На Південному Бузі хочуть заборонити риболовлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути