Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2012 07:30

Хрещені батьки складатимуть іспити

У Вінниці почали проводити курси для майбутніх хрещених батьків. Протягом двох днів священики читають лекції. Вчать, як поводитися під час обряду.

— Подібні курси — це унікальна практика, яка існує тільки у Вінниці. Стати хрещеним — це не просто прийти на день народження та Різдво і вручити дорогий подарунок. За похресника потрібно молитися, приводити його до причастя, відповідати перед Богом, — каже митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, 48 років.

Заняття відбуваються у вінницькому Преображенському соборі.

— Інколи приходять люди, які навіть хреститися не вміють. Вчимо обов'язкові молитви, "Отче наш", "Вірую". Заняття тривають приблизно до 2 годин, — пояснює отець Віталій. — По закінченні курсу видаємо сертифікат. Але спочатку поводимо щось на зразок іспиту. Даємо кілька запитань, що запам'ятали з наших лекцій.

42-річна Людмила Зубащенко із Тульчина має 14 похресників.

— Коли у мене був 13-й похресник, я навіть боялася думати, що ще раз запросять. Шість років тому дзвонить подруга, вона народила 7-місячну дитинку з отьоком мозку. Боялися, дитя просто не виживе. В реанімацію запросили батюшку. Похрестив дитину, спитав, кого вона вважає хресною. Так вона мене сказала, бо я для неї у той момент найближчою була. Коли йшла на хрестини, брала крижмо, кілька рушників, розпашонку, простиночку, на якій спатиме маленьке, й хліб. Мене колись навчив місцевий батюшка. Зараз молодьож не знає, як іти на хрещення і як там себе поводити. Не знають, що купляти і що дарити. Я всім своїми похресниками дарила золоту цепочку і хрестик. Грошима з кумом скидалися пополам.

Обряд хрещення у Вінниці обійдеться близько тисячі гривень. Хрещеними не можуть бути люди іншої віри, рідні батьки дитини, дівчата до 13 років, хлопці до 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Хрещені батьки складатимуть іспити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути