Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2013 10:33

За 1,5 години від Києва – палац і безкоштовне "джакузі"
6

Фото: Фото: Ірина Гук

Автори фільму "Володар перснів", певно, не знали про Корсунь-Шевченківський Черкаської області, або про селище Стеблів, що під ним. Бо точно не поїхали б знімати краєвиди для стрічки аж до Нової Зеландії.

За півтори години машиною від Києва – каньйони річки Рось, з купою рукавів, порогів, островів і десятиметрові сіро-рожеві скелі. Такі екзотичні кам'янисті ландшафти тут зробила не лише природа, але й дві старенькі ГЕС. Крім того, тут можна побачити старовинний палац, музей військової техніки часів Другої світової й археологічні знахідки часів Трипільської культури.

Отже, в самому серці райцентру розташувався двоповерховий палац із чотирма баштами. Стоїть на невеличкому острові, посередині старого парку. Парк, звісно, не Софіївка, але доглянутий і без куп сміття. Сюди зручно приїхати з дитячими візочками чи велосипедами, а в сезон є де пограти в футбол, порибалити і, як кажуть місцеві, покупатися "в джакузі" - в водоспадах Росі. А ще навесні тут все буквально плаває в бузку, яким засаджено весь прилеглий до палацу простір.

Сама споруда в порівняно непоганому стані, хоч всередині подекуди і видно сліди протікання даху – в кутках попід стелею розповзаються по білених стінах темні плями. Врятувало палац за "совєтів" те, що тут зробили музей Корсунь-Шевченківської битви, в якій загинули більше 40 тис. осіб. До речі, місцеві старі кажуть, що в деякі дні тоді навіть вода в річці була інакшого, темнішого кольору — від крові...

Тепер на обсадженому березами майданчику трохи нижче головного входу до палацу стоять літак, танки, вантажівки і бойові знаряддя часів Другої світової — точно з десяток різних машин. Вхід у парк – безкоштовний (оскільки він у центрі містечка, через нього навпростець ходять місцеві). А от квиток у палац і музеї, що розташувалися в колись захисних стінах палацу (зали зі знахідками часів Трипільської та Черняхівської культур,  а також  сумбурна колекція сучасної творчості місцевих жителів) коштує 10-20 гривень.

Окрім парку в містечку варто роздивитися саму ГЕС – по ній дозволяють вільно ходити та навіть фотографувати. Іншою "розвагою" може бути хіба що колоритний сільський ринок навпроти новозбудованої церкви, біля автостанції. Також на звання "фішки" містечка заслуговують яскраво-сині кіоски "Хліб-булки", які розповсюджують запах здоби ледь не на кожній вулиці, бо продукцію виготовляє якийсь місцевий кооператив. І нарешті, для геть вимогливого туриста: в містечку, неподалік пам'ятника Леніну, навіть є цілком пристойний готель, з новим ремонтом і цілодобовою гарячою водою. Номер на двох обійдеться там в 220 грн, а за паркування в закритому дворі візьмуть ще десятку.

Зараз ви читаєте новину «За 1,5 години від Києва – палац і безкоштовне "джакузі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути