Ексклюзиви
середа, 28 березня 2018 14:35

Досліджуємо Закарпаття: що побачити у весняному Ужгороді
42

Фото: Олег БОЖКО

Ужгород – одне з найколоритніших міст України, яке неодмінно варто побачити. Це також і одне з найбільш колоритних міст нашої держави. Тут сплелися безліч різноманітних культур Центральної і Східної Європи.

Автор: Олег БОЖКО
 

Місто заснували ще у далекому дев'ятому сторіччі поряд із угорською фортецею Гунг. Фортеця стояла близько від річки Уж, і це допомогло споруді встояти під час ханської навали. У 14 сторіччі після приходу до влади роду феодалів Другетів на місці дерев'яної фортеці будуть кам'яну споруду. У 1600-х роках господарі споруди неодноразово змінювалися.

Автор: Олег БОЖКО
 

Кожен новий власник намагався змінити зовнішній вигляд замку і додати чогось свого. Замок перебував під владою Ференца ІІ Ракоці, у складі австрійської монархії.

Автор: Олег БОЖКО
 

Ужгородська фортеця – це місце, яке точно варто побачити. Фортецю традиційно включають у топ-5 місць, які треба відвідати в Ужгороді. По дорозі до замку обов'язково зазирніть на Театральну площу та пройдіться "по мосту бажань". Також тут можна побачити Ортодоксальну Синагогу 1904 року будови та Хрестовоздвиженський кафедральний собор 17 сторіччя.

Автор: Олег БОЖКО
 

Особливий задум архітекторів – маленькі скульптури, що "сидять" на мосту вздовж набережної: тут є мініатюрна статуя свободи, Джон Леннон, Ференц Ліст і солдат Швейк. Всього налічується 27 мініатюрних скульптур, а місцеві жителі пишаються ними не менше, ніж замком.

Автор: Олег БОЖКО
 

Інтенсивно забудовуватися Ужгород почав у 18 сторіччі. І зараз тут можна зустріти австрійську архітектуру. Деякі австрійські будиночки збереглися добра, а інші – потребують збереження та реставрації, бо з кожним роком все більше знищуються від віку.

Автор: Олег БОЖКО
 

Навесні в Ужгород їдуть дивитися на цвітіння сакур: ближче до травня місцева алея сакур розквітає барвистими кольорами. У багатьох туристичних фірм є спеціальні маршрути, присвяченні цвітінню ужгородських сакур які вже давно стали місцевою візитівкою.

Автор: Олег БОЖКО
 

В Ужгороді обов'язково варто посидіти у затишних кафе і прогулятися центральними вулицями і на набережній річки Уж. І, звісно, знаменита ужгородська вулиця Корзо.

Автор: Олег БОЖКО
 

Що ще побачити у місті? Дуже цікавий Ботанічний сад Ужгородського Національного Університету. В цьому куточку природи, що розташований на площі 4,5 га, ви можете зануритися в неперевершену колекцію рослин, що вважається другою в Україні по різноманіттю зібраних видів. Тим, кому цікава історія і народні звичаї, можна побувати в Закарпатському музеї архітектури та побуту.

Зараз ви читаєте новину «Досліджуємо Закарпаття: що побачити у весняному Ужгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути