середа, 14 лютого 2018 14:40

Досліджуємо Трускавець: колоритні дерев'яні вілли 19 сторіччя дивують туристів
30

Фото: Олег БОЖКО

Трускавець традиційно вважають одним із найвідоміших і найкращих курортних міст України. Такої слави місто почало поступово набувати ще у середині 19 сторіччя. Мальовнича природа, м'який клімат і багато джерел цілющих мінеральних вод притягували сюди гостей і допомагали курорту розвиватися.

Автор: Олег БОЖКО
 

Втім, не всі знають, що Трускавець цікавий і своєю оригінальною архітектурою. У 19 сторіччі місто почали активно забудовувати віллами, в яких потім заселяли відпочивальників. В цей час і починають формуватися затишні вілли-пансіонати. Тих, хто приїздив на оздоровлення, утримували на повному забезпеченні. Це вимагало більших розмірів будинків.

Автор: Олег БОЖКО
 

До нашого часу дійшли цікаві споруди вілл 19 сторіччя, багато з яких є справжніми перлинами Трускавця. Особливо цікаві вілли у стилі "модерн". Вони декоровані дерев'яною різьбою. Нею вілли прикрашали українські майстри: вони намагалися надати будівлям оригінального місцевого колориту.

Автор: Олег БОЖКО
 

До нашого часу гарно збереглися вілли "Під Божою Матір'ю" та "Софія". Історики кажуть, що саме із них почався процес зародження архітектурного модерну у місті. Багато вілл будувалися у Трускавці же до Першої світової війни. Серед них – вілли "Олімпія", "Ягелонка", "Згода", "Ольга Велика" та багато інших.

Автор: Олег БОЖКО
 

Вілла "Вікторія" побудована в 1843 році із застосуванням конструкції фахверк, що рідко зустрічається в Україні і є пам'ятником архітектури. Готель "Парк" - триповерхова дерев'яна будівля, побудована в кінці 19 століття в карпатському стилі з елементами декору гуцульської різьби по дереву. Серед власників таких вілл були українці, яким пощастило мати у місті земельні ділянки. Часто також ділянки здавали в оренду або продавали, а тоді на тих місцях зводили будівлі вже багатші власники.

Автор: Олег БОЖКО
 

Ще одна цікава будівля Трускавця - Палац культури. Він прикрашений мозаїчним панно із зображеними танцюристами і співаками. Втім, часто палац не виглядає місцем масового культурного відпочинку. Як і всюди, площі культурних закладів зайняли магазинчики з сувенірами.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз усе місто буквально всіяне санаторіями і готелями на будь-який смак, а головна візитівка міста, звісно, - це бювет мінеральних вод. До нього від автостанції можна пройтись пішки: відстань до бювету – трохи більше кілометра.

В околицях Трускавця в різні періоди добували нафту, сіль, руду. У родовищах Трускавця - багато інших надрових багатств, що мають лікувальні властивості.

Зараз ви читаєте новину «Досліджуємо Трускавець: колоритні дерев'яні вілли 19 сторіччя дивують туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути