вівторок, 03 квітня 2018 16:10

Хотинська фортеця приваблює туристів легендами про привидів
22

Фото: Олег БОЖКО

Весна – час для подорожей, в тому числі – для коротких мандрівок вихідного дня. Для таких поїздок ідеально підійде відвідування одразу кількох замків і фортець України. Цього разу радимо побачити Хотинську фортецю. Її ідеально відвідати разом із Кам'янець-Подільською фортецею, яка знаходиться неподалік.

Автор: Олег БОЖКО
 

Хотинська фортеця – унікальна споруда 13-18 сторіч. Знаходиться у місті Хотин на берегах Дністра в Чернівецькій області. Комплекс є державним історико-архітектурним заповідником. Також його вважають одним із семи чудес України.

Автор: Олег БОЖКО
 

Це місце бере свій початок ще з часів князя Володимира Святославовича, який у 10 сторіччі заснував тут Хотинський форт. Форт розміщувався на перетині важливих транспортних шляхів, які поєднували між собою Київ та Пониззя і Придунав'я. Форт обороняв поселення Хотин і переправу через річку. Згодом форт переробили на фортецю. За кілька століть її вигляд неодноразово змінювали, додаючи певні архітектурні деталі і розширюючи фортецю.

Автор: Олег БОЖКО
 

Хотинська фортеця за час свого існування такою перебувала у складі Теребовлянського князівства, Шипинської землі, Молдовського князівства. Також була під владою Османської імперії, коли у 1920 році турецька армія захопила місто. З 1812 року – під владою Російської імперії. Згодом фортеця втратила своє стратегічне значення. Найкраще із комплексу зберігся замок.

Автор: Олег БОЖКО
 

Сьогодні до фортеці веде протоптана стежка: саме звідси зазвичай починаються екскурсії цим місцем. Поблизу стежки вам відкриється мальовнича панорама на берег ріки: це популярне місце для фото фортеці, які найчастіше поширюють у соцмережах.

Автор: Олег БОЖКО
 

Варто скористатися послугами гіда: це допоможе збагатити прогулянку по Хотинській фортеці цікавими історіями з її минулого. Із екскурсоводом можна прогулятися територією фортеці, зазирнули у 40-метровий колодязь. Тут вам покажуть, як по колесу ходили солдати, щоб викачати з-під землі воду. Розкажуть, як жилося боржникам у борговій ямі та покажуть експозицію польсько-турецької війни.

Автор: Олег БОЖКО
 

Тут також можна прогулятися коридорами фортеці з її довгими коридорами та баштами, слухаючи захоплюючі історії про привидів із казематів та підземель.

Автор: Олег БОЖКО
 

Те, о тут живуть привиди, неодноразово казали працівники фортеці. Навіть керівництво комплексу підтверджує: один із охоронців щоночі чує у коридорах звуки невідомого походження, а інший запевняв, що чує скрип дверей, навіть коли вітру немає.

Автор: Олег БОЖКО
 

На території фортеці, особливо в літню пору року, проводять масштабні фестивалі, свята козацьких і лицарських змагань, знімають фільми та кліпи.

Зараз ви читаєте новину «Хотинська фортеця приваблює туристів легендами про привидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути