четвер, 09 серпня 2012 16:59

Ядерне бомбосховище у Балаклаві перетворили на музей
14

Фото: Фото: frantsouzov.livejournal.com

Об'єкт 825 ГТС — надсекретний військовий об'єкт часів холодної війни здатний вмістити,3 тисячі людей та до 14 підводних човнів у разі початку ядерної війни. Кожен охочий може відвідати його за 40 гривень у Балаклавській бухті.

Таємну базу побудували у 1957-1961 роках. На сьогодні - це найбільший з усіх розсекречених військових об'єктів радянської держави. Розташовується база в горі Таврос, по обидва боки якої знаходяться два виходи.

Сховище — це споруда протиатомного захисту першої категорії, яка здатна витримати пряме попадання атомної бомби потужністю 100 кілотонн. Під породою були водний канал для ядерних підводних човнів і сухі доки, цехи для ремонту човнів, склади ядерної зброї, приміщення для проживання евакуйованих людей, власна хлібопекарня, склади для зберігання продовольства та паливно-мастильних матеріалів, госпіталь.

Екскурсія починається біля центрального входу. Оглянути об'єкт можна з води на катері, або пройтися через відкриті тунелі разом з екскурсоводом.

Раніше вхід був ретельно прихований маскувальними сітками. Їх знімали лише в темну пору доби, щоб противники СРСР не могли побачити, що діється. У світлий час у сховище ніхто не запливав і не заходив.

Більшість місцевих жителів, аж до 90-х років не здогадувалися про справжнє призначення об'єкта. Офіційно це була міська телефонна станція.

У випадку надзвичайної ситуації вхід у канал закривав 150-тонний батопорт. Екскурсовод розповідає історію побудови об'єкта, скільки на це пішло грошей та людського ресурсу. Заводить через відчинений вхід у тунель. Під землею температура завжди стабільна 16-18 градусів. У окремих приміщеннях опускається до 13-15.

У першій кімнаті розповідають про завод, який функціонував у тунелях, демонструють вагонетки та рейки. Трохи далі розміщені макети ядерних ракет та підводних човнів. Між кожною кімнатою та тунелем розташовані важкі бетонні двері. У надважливих місцях підземелля встановлені двостулкові арочні протиатомні захисні ворота. Вони здатні витримати тиск 60кг на сантиметр квадратний. Їх стулки зварені з листової сталі і заповнені бетоном. Загальна вага кожної стулки - 10 тонн, товщина - 60 сантиметрів. Для руху стулок всередині камери встановлені електроприводи.

Далі заходимо у док для ремонту човнів. При потребі робітники вводили корабель в заповнену водою камеру доку. Тоді закривали затвор доку й за допомогою потужних насосів протягом 4 годин відкачували воду, а підводний човен опускалася у вставлені спеціальні постаменти. Протягом дня корпус обшивався дерев'яними лісами, після чого починалися ремонтні роботи, які в середньому тривали 3-4 тижні.

Далі через канал переходимо на територію складу. При функціонуванні об'єкту перейти з одного парапету на інший було неможливо. Люди, які працювали у одній частині не знали, що роблять у іншій.

На території арсеналу знову показують макети підводних човнів та ядерних ракет. Дають можливість вільно оглянути два зали із експонатами з середини субмарин, оглянути зброю, офіцерську форму, макети великих надводних човнів. Є дві експозиції реального розміру.

Далі через довгий тунель людей виводять за 200 метрів від місця входу. Загалом екскурсія триває близько години.

Зараз ви читаєте новину «Ядерне бомбосховище у Балаклаві перетворили на музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути