середа, 01 жовтня 2008 19:31

В Україні стартують два баскетбольні чемпіонати

На початку жовтня стартує чемпіонат України з баскетболу. Вперше в історії одночасно розпочнуться два турніри. У Суперлізі гратимуть баскетбольний клуб "Київ", маріупольський "Азовмаш", БК "Донецьк", "Пульсар" із Рівного, БК "Полтава", муніципальний баскетбольний клуб "Миколаїв", "Сумихімпром" та "Хімік" із Южного. Старт турніру — 4 жовтня.

В Українській баскетбольній лізі, ігри якої розпочнуться 3 жовтня, виступатимуть "Дніпро" (Дніпропетровськ), львівська "Політехніка Галичина", Кривбасбаскет (Кривий Ріг), БК "Одеса", "Черкаські Мавпи", київський "Будівельник", "Дніпро-Азот" (Дніпродзержинськ), запорізький "Ферро", сімферопольські "Грифони" та "Говерла" з Івано-Франківська. Виникнення цих двох змагань зумовлене внутрішнім конфліктом.

Донині чемпіонат України проводила Федерація баскетболу. Натомість усі країни Європи, окрім Росії, створили професійні ліги. Вони і відповідають за проведення змагань.

У травні керівники "Будівельника", "Дніпра", "Черкаських мавп", "Одеси", "Політехніки" і "Кривбасбаскету" намірилися все ж створити професійну лігу. Почали вимагати від федерації опублікування фінансової звітності за останній сезон. Окрім того — скорочення легіонерського ліміту та переходу до системи "4+1". Це коли у складі кожної команди на майданчику незмінно повинен перебувати хоча б один український гравець. Із першою вимогою не погодилася федерація під керівництвом олімпійського чемпіона-1988 Олександра Волкова, із другою — її фаворити "Київ" і "Азовмаш". Їм вигідніше утримувати в складі десяток іноземців, ніж вирощувати власні таланти. На засіданні ФБУ "заколотникам"  відмовили в усіх реформах, пославшись на несвоєчасність таких змін. Після цього група клубів під керівництвом Михайла Бродського оголосила про вихід із Суперліги та створення окремої Української баскетбольної ліги (УБЛ) за власними правилами.

У плані видовищності УБЛ до Суперліги буде поки що далеко

Оформивши "розлучення", ворогуючі сторони обмінялися "серіями ракетних ударів". Для початку Олександр Волков примудрився "прокотити" повз єврокубки "Дніпро", натомість пролобіювавши в ньому інтереси заможного новачка Суперліги БК "Донецьк". У відповідь клуби УБЛ відізвали своїх гравців із усіх збірних країни, фактично прирікши національну команду до провалу у відбірному турнірі на Євробаскет-2009. ФБУ натомість доклала руку до відлучення від єврокубків ще й "Політехніки" з "Черкаськими мавпами".

— Створювали лігу, щоб розвивати баскетбол, а не воювати, — каже 49-річний Михайло Бродський. Ми невдоволені багаторічною працею федерації, насамперед, її колишнього й нинішнього президентів — Заурбека Хромаєва та Олександра Волкова. Ці люди створили у ФБУ свою більшість, яка тепер працює лише на інтереси БК "Київ" та "Азовмашу".

УБЛ притягнула під свої знамена десять команд: окрім означених шести клубів, новостворену першість поповнили вчорашні середняки першої ліги. Склад учасників несильний: навряд чи баскетбольну спільноту зацікавлять матчі рівня "Ферро" — "Говерла". Щоправда, знову зійдуться "Будівельник" та "Одеса", які домінували в українському баскетболі в середині та кінці 1990-х. Головний козир чемпіонату — велика кількість матчів: регулярна першість умістить 40 турів проти 22-х у минулому сезоні. Є надія, що, пройшовши крізь таке горнило, українські гравці за рік зможуть вийти на новий рівень майстерності. Та й у вчорашніх клубах першої ліги може відшукатися кілька талантів. Загальна ж тактика керівництва УБЛ спрямована на те, що через сезон БК "Київ" і "Азовмаш" покинуть українську першість, поповнивши розширений чемпіонат Росії. Тоді у ФБУ не буде іншого шляху, як шукати примирення з бунтівниками та відновлювати єдину першість. Звичайно, в такому разі вона буде створена саме на умовах УБЛ.

У плані видовищності УБЛ до Суперліги буде поки що далеко бодай тому, що дві найкращі команди країни — "Азовмаш" та БК "Київ" — виступатимуть в офіційному чемпіонаті й на додачу претендуватимуть на високі місця в Єврокубку. Регулярний чемпіонат відбудеться в чотири кола, тобто вмістить 28 турів. Одначе навряд чи вітчизняному вболівальнику два турніри зможуть замінити повноцінний український чемпіонат.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стартують два баскетбольні чемпіонати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути