Ексклюзиви
четвер, 04 червня 2009 18:43

Успіх "Ворскли" забезпечив Микола Павлов

10 днів тому закінчився футбольний чемпіонат України. Його підсумки обговорюємо з колишнім футболістом київського "Динамо" Віктором Леоненком, 39 років.

"Динамо" випередило "Шахтар" на 15 очок. Чому виникла така серйозна перевага киян?

— Кияни з самого початку поставили на чемпіонат, відповідально грали. Крім того, Сьомін же не влітку прийшов, а ще взимку 2007-го — мав час зорієнтуватися і зрозуміти реалії українського чемпіонату. У киян не обійшлося без збоїв на початку чемпіонату, але коли команда розігналася перед єврокубками, стало ясно, що конкурентів у них немає. Єврокубкові матчі дали "Динамо" такий запас міцності, що їх цілком вистачало на поєдинки з командами українського чемпіонату. Восени сформувався ж і такий кістяк, що зимовим новачкам — Кравченку, Ґільєрме — важко було в нього вписатися.

Як можна пояснити осінній провал "Шахтаря"?

— Ейфорія після виграшу всіх трофеїв сезону 2007/08. Надто коротка перерва була влітку між чемпіонатами, "гірникам" було важко втягтися в новий турнір. Пару поразок змусили "гірників" нервувати — і в якихось ключових вересневих матчах, коли ще можна було поборотися за перше місце, цей стан команди позначився на результатах. А те, що після успіху донеччанам важко налаштовуватися на наступні матчі, показали і недавні події. Виграш Кубка УЄФА і подвійний програш — "Динамо" та "Ворсклі".

Чи міг краще виступити "Металіст"?

— Навряд. По-перше, коротка лава запасних. По-друге, тренер Маркевич і так витиснув усе, що міг. Та ще й конструктивна гра навесні за відсутності Рикуна вплинула — "Металіст" збився зі звичного короткого пасу на довгі передачі. Тільки коли стало ясно, що друге місце недосяжне, стали грати більш розкуто.

Чому навесні слабше грав донецький "Металург"?

— Просто восени донеччани скористалися ефектом несподіванки. Коли до їхньої манери гри призвичаїлися, родзинка в діях команди пропала.

Як оціните результат "Ворскли"?

— Павлов — тренер класний. Зрозумів, що з втратою Кравченка важко буде досягти результатів, зберегти малюнок гри, і зробив ставку на Кубок. А Кубок — турнір менш довгий, у ньому і набагато легше "грохнути" будь-кого.

Гра "Металіста" постраждала через відсутність Рикуна

Чому до єврокубків не потрапив "Дніпро"?

— Хто ж їм винен, що вони в Луганську програли? Тренер Безсонов — молодець, але відчуваю, його методи команда не сприйняла одразу. Коли сприйняла — почала демонструвати класну гру і перемагати. Непогано зарекомендував себе голкіпер Боровик, адаптується потроху форвард Гоменюк.

Що скажете про середняків?

— Запорізький "Металург" приваблює тим, що робить ставку на молодь. Але їм рано до єврокубків — стабільності не вистачає. "Таврія" піднялася завдяки тренеру Пучкову, він повернув їх до комбінаційного футболу. При Фоменку ставка була на "фізику" і футбол не в радість. "Карпати" непогано почали навесні, але з організацією гри в них проблеми. "Чорноморець", "Зоря", "Кривбас" швидше билися за очки, ніж грали. "Арсенал" — молодець, видав пару яскравих матчів, але нестабільна ситуація навколо клубу все одно не може тебе повністю на футболі зосередити.

Вилетіли "Харків" і "Львів", залишився "Іллічівець". Що допомогло?

— Ну, "Харкову" взагалі було все байдуже. Крім виграного на виїзді матчу в "Карпат" і згадати нічого. А "Іллічівцю" просто більше пощастило.

В останньому турі перемагали команди, які вже не вирішували турнірних завдань, — "Таврія" "Карпати".

— Ну, купити їх не могли, бо грошей в аутсайдерів немає, — сміється експерт. — А серйозно — наш футбол просто оздоровлюється.

Найкращим бомбардиром турніру став Олександр Ковпак — 26-річний форвард "Таврії" забив 17 голів.

— Молодець, але лідерам він таки не забивав, — зауважує Леоненко. — Проте старанний — якщо проведе ще один такий сезон, може піти в команду, вищу за класом. Приклад Гоменюка має.

Символічна збірна чемпіонату (версія "ГПУ")

Богуш ("Динамо") — Срна, Чигринський (обидва — "Шахтар"), Папа Ґуйє ("Металіст"), Цуррі ("Ворскла") — Вілліан ("Шахтар"), Вукоєвич ("Динамо"), Едмар ("Металіст"), Алієв ("Динамо")— Ковпак ("Таврія"), Мілевський, ("Динамо")

Наступний сезон стартує 11 липня

Сезон 2009/10 розпочнеться 11 липня матчем за суперкубок. Київське "Динамо" зіграє з  полтавською "Ворсклою". Перший тур чемпіонату запланований на 17–19 липня.

У груповому турнірі Ліги чемпіонів стартуватиме київське "Динамо". Донецькому "Шахтареві", щоб опинитися там, треба буде пройти два кваліфікаційні раунди.

Можливі суперники донеччан у першому з них: чеська "Спарта", румунське "Динамо", голландський "Твенте", московське "Динамо" і турецький "Сівасспор".

У другому: німецький "Штутгарт", італійська "Фіорентина", мадридський "Атлетіко", а також шотландський "Селтік" і бельгійський "Андерлехт", якщо останні дві команди  вийдуть до цього етапу.

У Лізі Європи від України гратимуть харківський "Металіст", донецький "Металург" та полтавська "Ворскла".

"Ворскла", як володар Кубка України, почне з четвертого раунду і буде "несіяною". "Металіст" у третьому та четвертому раундах — "сіяна" команда.

"Металург" у другому та третьому раундах — "сіяний", у четвертому — ні.

Зараз ви читаєте новину «Успіх "Ворскли" забезпечив Микола Павлов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути