четвер, 30 вересня 2021 07:30

Усик повернув титули Кличка в надважкій вазі

Автор: GettyImages.com
  Український боксер Олександр Усик (праворуч) завдає удару британцеві Ентоні Джошуа під час поєдинку за титул чемпіона світу у надважкій вазі. Бій відбувся 25 вересня у Лондоні, Велика Британія. Усик переміг одностайним рішенням суддів
Український боксер Олександр Усик (праворуч) завдає удару британцеві Ентоні Джошуа під час поєдинку за титул чемпіона світу у надважкій вазі. Бій відбувся 25 вересня у Лондоні, Велика Британія. Усик переміг одностайним рішенням суддів

У ніч проти неділі колишній абсолютний чемпіон світу в першій важкій вазі Олександр Усик, 34 роки, став новим чемпіоном надважкої вагової категорії. На стадіоні "Тоттенгем Готспур" у Лондоні, Велика Британія, в присутності понад 60 тис. уболівальників українець переміг місцеву зірку 31-річного Ентоні Джошуа. Відібрав у нього чемпіонські титули за трьома основними версіями — Всесвітньої боксерської асоціації, Міжнародної боксерської федерації та Всесвітньої боксерської організації.

Бій був напружений, інтригуючий і конкурентний. У ньому зустрічалися два елітні боксери на піку форми і в розквіті сил. Нічого не було відомо до самого гонгу й навіть після нього — до оголошення суддівського рішення.

Усе могло статися, знаючи, як вміють рахувати судді для домашніх боксерів. Але вони виявилися об'єктивними, одностайно віддавши перемогу кращому того вечора — 117:112, 116:112 і 115:113 на користь українця.

Усик продовжує бути непереможним на професійному ринзі. Він виграв усі 19 проведених поєдинків, має 13 нокаутів. Джошуа зазнав другої поразки при 24 перемогах, 22 нокаутах.

Олександр мав перевагу на старті бою за рахунок вищої швидкості, прекрасної роботи на ногах і корпусом, а також технічної кмітливості. Своїми переміщеннями, обманними діями він тримав Джошуа в постійній напрузі. Британець часто не встигав за переміщеннями суперника-шульги, його заходами за передню ногу й різкими атакувальними випадами. Ентоні намагався стримувати Олександра джебом, але влучав мало по рухливому супернику.

Перший тривожний момент для британця був наприкінці третього раунду, коли Усик трохи похитнув його точним лівим прямим у голову.

Далі Джошуа дещо пристосувався. Він сам часто почав діяти першим номером і пресингувати претендента. П'ятий і шостий раунди — за британцем. Усик дещо уповільнився і цим почав користуватися суперник. Наприкінці шостого раунду в господаря рингу пройшло два потужних удари в голову — британська публіка шаленіла в очікуванні продовження.

Але в сьомому раунді Усик повернувся, впевнено забравши його собі. Восьмий раунд уже за Джошуа — він згадав про удари по корпусу й не раз їх пробивав.

На картках суддів після восьми раундів рівновага. І все вирішилося в заключних чотирьох, на які більше сил вистачило у претендента. Але Джошуа з його вибуховістю та ударною міццю був небезпечним до кінця. Він вицілював, проте перемогти того вечора так і не зумів. А у фінальному раунді цілком міг програти достроково. Усик до максимуму підняв темп і розстрілював Джошуа, який ледь тримався на ногах. Гонг прозвучав на 5 сек. раніше. Можливо, це врятувало британця від нокауту. Всі троє суддів віддали останні чотири раунди Усику.

Після оголошення результату бою і післяматчевого інтерв'ю Усик на ринзі станцював переможний гопак — за дев'ять років після такого ж, коли виграв "золото" Олімпійських ігор в Лондоні.

— У Джошуа є право на використання можливості негайного реваншу, — розповідає Олександр Красюк, промоутер Усика. — За контрактом ніяк не можна провести проміжний бій перед реваншем.

Менеджер Джошуа Едді Гірн повідомив, що реванш може відбутися в лютому 2022 року. Найімовірніше — у Великій Британії. Але спочатку Ентоні треба поправити здоров'я. Після бою він потрапив до лікарні з підозрою на перелом стінок очниці.

Олександр Усик став третім боксером в історії після американця Евандера Голіфілда і британця Девіда Хея, який став чемпіоном світу в першій важкій і надважкій вагових категоріях. Він повернув в Україну три титули, які втратив Володимир Кличко в листопаді 2015-го. Тоді український чемпіон програв британцеві Тайсону Ф'юрі. Після перемоги над Джошуа Усик став першим номером у рейтингу важковаговиків за версією статистичного сайту "Боксрек".

3 основні чемпіонські пояси має Олександр Усик. Четвертий — за версією Всесвітньої боксерської ради — належить британцеві Тайсону Ф'юрі. Бій між спортсменами може відбутися восени наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Усик повернув титули Кличка в надважкій вазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути