середа, 16 листопада 2011 05:15

Важкоатлети привезли з Парижа три нагороди

Автор: фото: REUTERS/Benoit Tessier
  Ольга Коробка на чемпіонаті світу підняла у сумі 284 кілограми — на 16 менше, ніж на першості України
Ольга Коробка на чемпіонаті світу підняла у сумі 284 кілограми — на 16 менше, ніж на першості України

У неділю у французькій столиці завершився чемпіонат світу з важкої атлетики. Українці повертаються з цих змагань з трьома нагородами. Серед чоловіків "срібло" здобув 23-річний Артем Іванов (до 94 кг), а "бронзу" — 25 річний Олексій Торохтій (до 105 кг). У жінок медаллю відзначилася лише найтитулованіша з-поміж українок — представниця надважкої вагової категорії (понад 75 кг) Ольга Коробка, 25 років.

Втрати

Напередодні чемпіонату світу побоювання викликала жіноча збірна. Улітку через хронічні травми змушені були завершити кар'єру дві провідні українські важкоатлетки — бронзова призерка Олімпіади-2008 Наталія Давидова (до 69 кг) і чемпіонка Європи Наталія Троценко (до 53 кг). Іще дві спортсменки — Надія Миронюк (до 69 кг) та Юлія Партова (до 58 кг) — травмувалися через невиправданий ризик тренерів збірної. Ті включили претенденток на високі позиції на чемпіонаті світу до складу студентської збірної країни, яка виступала на Всесвітній універсіаді, другорядних для сучасного спорту змаганнях.

До Парижа нашу жіночу команду повіз новий головний тренер — дворазовий чемпіон світу і бронзовий призер Олімпіади-1996 Денис Готфрід. На цій посаді він замінив Василя Кулака.

Без медалей

Історично склалося, що за нагороди першостей світу українці борються у важких вагових категоріях. Цей Мундіаль не став винятком. Першу медаль збірній могла принести 23-річна Юлія Калина, бронзова призерка чемпіонату світу-2009. Але фінішувала тільки четвертою.

Не зміг показати свого найкращого результату ще один потенційний медаліст — львів'янин 25-річний Ігор Шимечко. Чемпіон Європи-2009 "рвонув" 200, а штовхнув 230 кг й посів із сумою 430 кг п'яте місце. Ігор розповідав, що на тренуваннях долав 445 кг. Такий результат приніс би йому друге місце у світі, бо перше, зважаючи на фантастичний показник — 464 кг — іранця Бегдада Бесалімікордасіабі здається недосяжним.

Ольга Коробка

Чернігівка перед Мундіалем була в чудовій формі. На чемпіонаті України встановила рекорд країни, піднявши 300 кг. У Парижі Коробка виглядала не так переконливо, але, незважаючи на це, захопила після ривка третє місце. У першій спробі вона підняла 127 кг, а потім двічі не впоралася з вагою 131 кг. У поштовху Ольга здолала 157 кг, набрала суму 284 кг і, гарантувавши собі "бронзу", відмовилася від третьої спроби. Перші два місця для спортсменки є недосяжними. Виграла, встановивши світовий рекорд за сумою двоборства — 328 кг, — китаянка Жоу Лулу. Колишня власниця рекорду росіянка Тетяна Каширіна задовольнилася світовим рекордом у ривку (147 кг) та із сумою 322 кг узяла "срібло".

Олексій Торохтій

Срібний призер чемпіонату Європи-2009 вирвав "бронзу" в боротьбі з грузином Гією Мачаваріані. У ривку Олексій підняв 181 кг і посідав після цієї вправи п'яте місце, програючи суперникові 6 кг. Нашому атлетові вдалося ліквідувати відставання в поштовху. Мачаваріані завершив другу вправу з результатом 222 кг та сумою 409 кг, змусивши Торохтія штурмувати вагу 229 кг. Вона далася українцеві лише з другої спроби, й сумарні 410 кг принесли нашому штангістові "бронзу", що стала для нього першою медаллю чемпіонатів світу. "Золото" розіграли між собою росіяни Хаджімурат Аккаєв і Дмитро Клоков, які значно переважали інших суперників. Аккаєв із результатом 430 кг випередив Клокова на 2 кг.

Артем Іванов

Дніпропетровець приїхав до Парижа в статусі срібного призера світової першості-2010 у вазі до 94 кг, де він поступився лише росіянину Олександрові Іванову. Ці штангісти були поза конкуренцією в першій вправі двоборства — ривку, де підняли по 186 кг і цього разу. Росіянин у протоколі випереджав українця лише завдяки меншій власній вазі. Артем Іванов у другій спробі штовхнув 221 кг і також мав 407 кг. Чемпіон Ілля Ільїн із Казахстану показав аналогічний результат, однак він також важить менше, ніж наш атлет. Розуміючи це, Іванов в останній спробі заявив 227 кг та намагався вирвати "золото". Однак із цією вагою Артем не впорався і вдруге поспіль став срібним призером світової першості.

Зараз ви читаєте новину «Важкоатлети привезли з Парижа три нагороди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути