четвер, 22 квітня 2021 06:50

Керівник європейського футболу переміг президентів "Реала" та "Ювентуса"

Автор: GETTYIMAGES
  Словенський юрист 53-річний Александр Чеферін став президентом УЄФА у вересні 2016-го
Словенський юрист 53-річний Александр Чеферін став президентом УЄФА у вересні 2016-го

Формат Ліги чемпіонів з футболу змінять із сезону 2024/25. Замість 32 команд у ній братимуть участь 36. Груповий турнір скасовується.

Гратимуть в одній лізі за швейцарською системою — коли переможці перших матчів у другому турі зустрінуться між собою, далі — лідери проти лідерів, аутсайдери — проти аутсайдерів. Кожна з команд на першому етапі проведе 10 матчів. Клубам гарантоване збільшення прибутків, елітні матимуть у турнірі постійне місце. Вісім найкращих у турнірній таблиці одразу потраплять до чвертьфіналу, решта мають пройти додаткові раунди.

Бюджет Ліги чемпіонів планують збільшити з 45 до 210 млрд грн. Це відповідь європейської спілки футбольних асоціацій УЄФА на створення суперліги, до якої увійшли 12 топклубів Європи: від Італії — "Мілан", "Інтер", "Ювентус", від Іспанії — "Реал", "Барселона", "Атлетико", від Англії — "Манчестер Сіті", "Манчестер Юнайтед", "Челсі", "Ліверпуль", "Арсенал" і "Тоттенгем". Про намір створити окремий футбольний турнір вони оголосили в ніч проти понеділка, 19 квітня. Німецька "Баварія" та французький "Парі Сен-Жермен" відмовилися від участі в турнірі, бюджет якого мав становити 120 млрд грн.

УЄФА на демарш 12 команд відреагувала погрозою виключити їх з усіх змагань — єврокубків і національних чемпіонатів. Ідею суперліги відкинув прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. У вівторок почалися протести англійських уболівальників. Особливо масштабний був вихід фанатів "Челсі". Під їхнім тиском клуб відкликав заявку з суперліги. Вслід за ним миттєво це зробили й інші англійські клуби. Проєкт існував одну добу й розвалився. Головними його невдахами стали президент "Реала" Флорентіно Перес і керівник "Ювентуса" Андреа Аньєллі — ідеологи суперліги. Переміг президент УЄФА Александр Чеферін. І Україна теж: наша федерація та провідні клуби виступили проти суперліги.

Футбол. Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу. Перші матчі

27 квітня, вівторок

"Реал", Мадрид, Іспанія — "Челсі", Лондон, Англія

ТБ: "Футбол 1"

Повторний матч

відбудеться 5 травня, середа

28 квітня, середа

"Парі Сен-Жермен", Париж, Франція — "Манчестер Сіті", Англія

ТБ: "Футбол 2"

Повторний матч

відбудеться 4 травня, вівторок

Зараз ви читаєте новину «Керівник європейського футболу переміг президентів "Реала" та "Ювентуса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути