вівторок, 13 березня 2012 05:45

Наталія Добринська побила рекорд 20-річної давнини

Вінничанка Наталія Добринська, 29 років, виграла чемпіонат світу з легкої атлетики в закритих приміщеннях зі світовим рекордом у п'ятиборстві. Стала першою спортсменкою, якій удалося набрати понад п'ять тисяч очок — 5013. Українка побила рекорд, встановлений 1992 року росіянкою Іриною Бєловою — 4991 очко. Змагання завершилися минулої неділі у Стамбулі.

На світовій першості-2010 Наталія Добринська була срібною призеркою. Її медаль тоді стала єдиною нашої збірної.

Нині головна боротьба розгорнулася між британкою Джессікою Енніс, росіянкою Тетяною Черновою та Наталією Добринською. Програму змагань відкривав біг на 60 м із бар'єрами. Британка подолала дистанцію за 7,91 с. Із таким показником вона могла виграти "срібло", якби окремо змагалася в цій дисципліні. Швидше пробігла лише чемпіонка світу-2011 на 100-метрівці з бар'єрами австралійка Саллі Пірсон. Після цього виду Енніс на 106 очок випереджала Добринську та на 86 — Чернову. Із кожним видом розрив потроху зменшувався, а до першої трійки несподівано увійшла литовка Аустра Скуйїте.

У стрибках у довжину Наталія Добринська встановила особистий рекорд 6,57 м і вийшла в лідери. Чернова майже втратила шанси на медаль. Енніс, щоб захистити титул, потрібно було зробити майже неможливе на завершальній 800-метрівці. Вона її виграла, але відрив від українки був недостатній. Наталія до останнього кола трималася за британкою і зуміла встановити особистий рекорд із бігу на 800 м.

10 березня зі Стамбула до Вінниці повернулися батьки Наталії — Любов і Володимир Добринські. Разом із дочкою вони їздили на чемпіонат.

— Фавориткою у журналістів і глядачів була Джессіка Енніс. Її підтримували, кругом махали англійськими прапорами, кричали ім'я. А Наташа була наче в тіні, — розповідає Любов Добринська. — Володимир перед виїздом у сувенірному магазині в Вінниці купив український прапор. У залі махав ним, як міг. Сказав: "Коли Наталочка переможе, треба буде якось цей прапор їй передати". Відчував, що вона завоює "золото". Хоча у перших нормативах дочка була третьою. Коли показали результати з останнього забігу, Джессіка Енніс подумала, що вона перемогла. Вже підняла руки, і всі кинулися до неї. Але тоді загальних балів ще не виставили. А як виклали на екрані, ми побачили, що Наталочка — перша. Коля передав тренеру прапор. Там було ще два, але дочка взяла батьків.

Тренер Добринської та її чоловік Дмитро Поляков не їздив до Стамбула. Вони з Наталією побралася 2008-го після перемоги на Олімпіаді в Пекіні.

— Діма захворів, — каже Любов Добринська. — Вона поїхала з Михайлом Медведем — тренером, який був у неї  до Полякова.

Батьки жили з Наталією в одному готелі.

Чемпіонат у Стамбулі був рекордний за кількістю країн-учасниць — 172.

Ще дві нагороди, срібні, для України вибороли багатоборець Олексій Касьянов і бігунка на 800 м Наталія Лупу. Для обох ці медалі стали першими на чемпіонатах світу. Наталія Лупу пропустила вперед олімпійську чемпіонку кенійку Памелу Джелімо. Касьянов не зміг впоратися з Ештоном Ітоном. Американець побив свій же світовий рекорд — 6645 очок.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Добринська побила рекорд 20-річної давнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути