вівторок, 28 травня 2013 00:00

"Металіст" стане основним конкурентом "Шахтаря"

Закінчився чемпіонат України з футболу у прем'єр-лізі.

"ГПУ" оцінює за п'ятибальною шкалою виступ кожної команди турніру

Відмінно — 5

1. "Металіст"

Харківська команда вперше виборола "срібло" і здобула право на участь у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів. Під час вирішального відрізку сезону "Металіст" додав: обіграв "Динамо" та "Дніпро" вдома й гідно протистояв "Шахтареві" на виїзді, здобувши очко. Хоча міг і три. Вочевидь, наступного сезону стане основним конкурентом гірників у боротьбі за чемпіонство.

2. "Шахтар"

Забезпечив чемпіонство ще після осінньої частини сезону. Найкраща команда країни за всіма показниками: кількість перемог та поразок, забиті й пропущені м'ячі.

Добре — 4

1. "Чорноморець"

Одесити тривалий час перебували на п'ятому місці. Втримати його не змогли, але все одно стали однією з найпомітніших команд чемпіонату. Ще й вибороли путівку до єврокубків, ставши фіналістом Кубка України.

2. "Металург" Донецьк

Посіли "законне" п'яте місце. Це — успіх, бо початок сезону склався невдало.

3. "Кривбас"

Команда мала відчутні фінансові проблеми, але завжди грала чесно.

Задовільно — 3

1. "Дніпро"

Змазали весняну частину сезону. Восени грали дуже свіжо й потужно.

2. "Іллічівець"

Склад і тренер у команди непогані. Але нічого особливого не зробили.

3. "Арсенал"

Сезон розділився на дві частини. У першій виступали успішно, обіграли "Шахтар". Потім почалася тяганина зі зміною власника. Результати погіршилися. Але кінцівку сезону провели добре.

4. "Таврія"

Клуб не може вийти на трансферний ринок — заборонено ФІФА. Має цікавих футболістів, але грає блідо та нестабільно.

5. "Ворскла"

Пішов тренер Павлов, команда втратила обличчя. Добре, що не вилетіла.

6. "Волинь"

Проблеми в клубі вплинули на гру команди. Повернення Віталія Кварцяного на посаду головного тренера і прихід нового власника можуть змінити ситуацію на краще.

7. "Зоря"

Потенціал зібраних футболістів та фінансові можливості клубу дозволяють боротися за єврокубки. Але про це у чемпіонаті 2012/13 навіть не йшлося.

8. "Говерла"

Команда "вилетіла" до першої ліги, але боролася до кінця. Багато атакувала, непогано комбінувала. Безнадійним аутсайдером за грою не була.

Незадовільно — 2

1. "Динамо"

Навіть без "срібла". Такого ще не було. Тому без Ліги чемпіонів. Програли вчисту не тільки "Шахтареві", але й "Металісту".

2. "Карпати"

Другий сезон поспіль зберігають місце в прем'єр-лізі завдяки тому, що інші команди в останніх турах обігрують суперників львів'ян. Тренери змінюються, але важка внутрішньоклубна ситуація, постійні конфлікти між футболістами та керівництвом залишаються.

3. "Металург" Запоріжжя

Запорізький клуб ледь не переписав антирекорди українського чемпіонату. Першу перемогу здобув лише у 25-му турі. Тільки на фініші сезону справи трохи покращилися. Ще пізньої осені було зрозуміло, що команда повернеться до першої ліги.

200 матчів на "нуль" провів у чемпіонатах України голкіпер київського "Динамо" Олександр Шовковський. У неділю його команда перемогла запорізький "Металург" — 3:0.

П'ять найкращих тренерів

Олег Таран, 53 роки, "Кривбас"

Нічого особливого тактично не зробив. Але налаштував команду так, що гравці, які кілька місяців сиділи без зарплати, здобували очки. "Металіст" і "Динамо" навесні перемогти криворіжців не зуміли, "Дніпро" вдома програв.

Роман Григорчук, 48 років,

"Чорноморець"

Український тренер, що прогресує найшвидше. Його "Чорноморець" легко упізнати: команда намагається контролювати м'яч, грати через фланги. Після довгої перерви вивів одеситів у фінал Кубка країни. У липні дебютуватиме в єврокубках.

Мирон Маркевич, 62 роки, "Металіст"

Підтвердив свій високий клас. Рівень гри, продемонстрований у другій частині чемпіонату, дозволяє сподіватися на відродження боротьби за "золото" вже в наступному сезоні. Тільки уже за нього з "Шахтарем" змагатиметься "Металіст", а не "Динамо".

Микола Павлов, 58 років, "Іллічівець"

Одного сезону виявилося замало, щоб команда Павлова вклинилася в боротьбу за місце в єврокубках. У наступному майже напевно "Іллічівець" претендуватиме на присутність у п'ятірці.

Юрій Максимов, 44 роки,

"Металург" Д

Весь сезон відіграв стабільно, повернув команду на п'яте місце. Підготував собі непоганий плацдарм для роботи в одному з українських грандів.

П'ять найкращих гравців

Генріх Мхітарян, 24 роки, "Шахтар"

Розкрився у новій ролі — бомбардира. Побив рекорд результативності чемпіонатів України. За рік трансферна вартість зросла втричі — до 30 млн євро.

Фернандіньйо, 28 років, "Шахтар"

На полі встигав скрізь. Двигун командної гри.

Клейтон Шав'єр, 30 років, "Металіст"

Йому належить найбільша заслуга у віце-чемпіонстві "Металіста". Забив 15 м'ячів, розпочинав атаки й асистував партнерам.

Андрій Ярмоленко,

23 роки, "Динамо"

Єдина надія "Динамо". Уник тривалих спадів у грі. Сильно зіграв за збірну.

Марко Девич, 29 років, "Металіст"

Почав сезон у "Шахтарі" непереконливо. Узимку повернувся до "Металіста" й затвердив себе найкращим вітчизняним форвардом. Шкода, що не зіграє за збірну у ключовому матчі проти Чорногорії 7 червня через травму.

П'ять найкращих матчів

1. "Динамо" — "Шахтар" — 1:2, 23-й тур, 7 квітня

Кияни гідно протистояли чемпіону й могли розраховувати на перемогу, якби форвард господарів Ідеє влучив у порожні ворота.

2. "Шахтар" — "Металіст" — 1:1, 26-й тур, 28 квітня

Обидва клуби продемонстрували гру рівня Ліги чемпіонів. Гості могли й перемогти. Матч був би найкращий у чемпіонаті, якби на той час гірники не мали величезного відриву від суперників і поступово не почали втрачати мотивацію. Хоча саме ця нічия офіційно оформила титул донеччан.

3. "Дніпро" — "Металіст" — 2:0, 14-й тур, 3 листопада

Осінній "Дніпро" приємно вражав. "Металіст" потрапив під прес атак із перших хвилин і шансів на порятунок не мав. Ротань і Джуліано в другому таймі забили по м'ячу. Удар капітана дніпрян визнали найкрасивішим голом осені.

4. "Шахтар" — "Арсенал" — 6:0, 1-й тур, 15 липня

Улітку "Арсенал" ще тішив себе єврокубковими перспективами. Командну гру канонірів непогано поставив Леонід Кучук. Але осінній "Шахтар" перемолов навіть "Челсі". Ще міцний на ту пору київський клуб пропустив від феєричних гірників шість сухих м'ячів.

5. "Таврія" — "Металург" Д — 4:3, 21-й тур, 16 березня

Поєдинок у Сімферополі нагадав матч німецького чемпіонату, найвидовищнішого в Європі. Команди по черзі виходили вперед. Наприкінці гри більше пощастило кримчанам.

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Металіст" стане основним конкурентом "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути